Gå til sidens hovedinnhold

Dagens vinanbefaling: Råflott vin til klassisk roastbiff

Har du lyst, har du lov. Hvis du har råd.

Klassisk mat fortjener klassisk drikke, og her er det viktig å legge lista for vinen i samme leie som maten.

Vi har en mager, men smakfull roastbiff, traktert etter alle kunstens regler, slik at den ender opp som saftig og delikat.

Tilbehøret er ikke mindre beskjedent, og jeg vil påstå at dette er blant de beste potetene du kan servere i denne sammenhengen.

De er fete, karamelliserte og så utrolig saftige at det nesten ikke gjør noe om du skulle være så uheldig å steke kjøttet litt for mye.

I glasset må vi ha samme rustikke eleganse, samme smakskraft og samme fylde. Jeg vil heller ha litt polerte og bløte tanniner kombinert med livlig syre, framfor en veldig uttørrende vin.

Det vil ikke gjøre det magre kjøttet godt med en for tøff struktur på vinen. Litt vil potetene spise unna, det samme vil de søte røttene og sjyen, men ikke nok til å slippe til de tøffeste vinene i klassen.

LES OGSÅ: Bare surr på kjøkkenet

Haut-Médoc

Roastbiff er for meg veldig engelsk spise, og en klassisk sådan. Klassisk har det også vært å servere «claret» i Storbritannia til rødt kjøtt.

Da er vi noen raske sjømil over sundet og litt sørover, nærmere bestemt i Bordeaux.

Det mest kjente området i Bordeaux er nok Haut-Médoc. Derfra får vi som regel vin laget hovedsakelig på Cabernet Sauvignon. Noe som i dette tilfellet kan bli litt vel tøft om vinen er ung.

I live for Merlot

Litt bløtere Merlot-dominerte viner finner vi på østbredden. Disse er mer tilgjengelige allerede i yngre år.

Billig blir det sjelden, men når noen gjør seg såpass flid på kjøkkenet, er det hyggelig å vise samme respekt for kokken som kokken viser råvarene.

10419 La Gravette de Certan 2006, Thienpont, Pomerol, Bordeaux, Frankrike, kr 399 (fullsortiment) er et glimrende eksempel på bløt, tilgjengelig vin som takler oppgaven utmerket.

Dyrt, som nevnt, men med denne mat/vin-kombinasjonen får vi en vinn-vinn-situasjon som bringer fram det aller beste i begge parter.

Rimeligere alternativer

Skulle dette være et litt for høyt prisleie, er det ingen grunn til panikk. Det finnes flere gode alternativer, selv om de kanskje ikke er like elegante.

To hete tips er 80141 Cabernet Franc 2005, Truchard Winery, Napa Valley, USA, kr 149 (fullsortiment) og 47081 Ch. Mercier Cuvée Prestige 2001, Côtes de Bourg, Bordeaux, Frankrike, kr 167 (hovedsortiment) som begge gjør jobben utmerket til godt under halve prisen.

LES OGSÅ: Bare surr på kjøkkenet

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted