Gå til sidens hovedinnhold

Don't rush

Støvete landeveier, musikk, og "african time"-tempo blir min ferie i år.

Jeg tenkte rett og slett å dra til Vest-Afrika i sommer, nærmere bestemt Ghana. Ja, det er i slutten av regntiden i malariaområde, rundt 40 varmegrader og på langt nær det mest besøkte landet i Afrika. Men jeg drar avgårde hele juli måned godt utrustet med myggnett, reisevaksiner i blodet klar til å angripe myggen, kaste meg ut i det noe overkant stormfulle Atlanterhavet, leke med skilpadder, og ta det fullstendig med ro. Turen går fra Frogner til ghettoen utenfor Accra, Ghana.

Nå er det faktisk ikke slik at det blir første gang jeg setter mine altfor bleke ben på Afrikansk jord, da jeg allerede besøkte Ghana i januar. Denne gangen reiser jeg med full viten om hva som skal skje, eller rettere sagt ikke skje. Målet er nemlig å gjøre alt i sakte-film, spise smakfulle bananer til frokost, glede meg over at det er høyst usannsynlig å utrette mer enn én ting i løpet av ett døgn, vaske klær for hånd mens jeg danser rundt i ghettoen til hip-lifemusikk, lese en bok eller fem på stranda, navngi min egen hengekøye, og kanskje lære å tromme litt.

Det viktigste med ferien er nok budskapet jeg så på en tro-tro (buss=kjøretøy med ca.fire hjul, tre seterader med plass til fem mennesker i bredden og minst syv i høyden) i hovedstadens sentrum i januar:

Don`t rush, sto det skrevet med tykke sorte bokstaver på den altfor skjøre varevognen. Ingen tvil om at dette er et motto de fleste ghanesere lever etter, og dermed råder også kaos satt i et syltynt system uten like. Små vannpiker løper rundt på motorveiene og selger "pure water", alle spør deg hvor du skal, trafikken står i fire timer på én kilometers strekning, og det du egentlig skulle gjøre i dag kan du helt defintivt kanskje gjøre om noen uker i stedet.

Med andre ord, er dette paradis for Lokalavisens journalist som i rasende tempo tråkker bydelenes gater rundt på jakt etter nyheter. Jeg ønsker alle en rolig, avslappet og på ingen måte stressende ferie.Anne Marie Huck

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka