Gå til sidens hovedinnhold

Hvem bruker egentlig kirken?

Kirkestatistikk sier ikke alt . Det er ca 3% av medlemmene som jevnlig går i Kirken. Og noenlunde samme antallet som møter opp og stemmer ved menighetsråds-valgene. Dette har vi hørt gjentagne ganger i den pågående debatt om Statskirken. Mange mener at Kirken ikke noen reell berettigelse. En argumentasjon hentet fra de kommersielle radio og fjernsynskanaler. Sånn sett er de mer profesjonelle enn de politikerne og andre som ønsker å kvitte seg med Statskirken i en eller annen form.

Den tragiske ulykken på Bygdøy lørdag hvor 3 unge mennesker mistet livet viste dette. Da var det helt andre mennesker som søkte Bygdøy Kirke enn den vanlige gjengen av stort sett eldre damer og herrer vi ser på søndager. Ikke fordi det var hipt men fordi de søkte det felleskapet en menighet er. Hvordan visste de at dette fellesskapet var der? Konfirmasjon dåp juleaften begravelser? Hvordan er uinteressant de visste at her var det mennesker som brydde seg. Og et sted å være sammen.

Er så de vi ser i Kirken ved spesielle anledninger som denne , juleaften, konfirmasjon, dåp en slags B-medlemmer? Nei det er de så absolutt ikke! For de viser klart at her hører jeg hjemme! Og dét er faktisk mye viktigere enn det antall gudstjenester man går til. Det er perioder i livet hvor man skal prioritere for eksempel familie, venner, sågar jobb fremfor det å involvere seg i menigheten. Så kan det komme en tid hvor man vil arbeide for menigheten. Dessverre har en del av våre politikere ikke helt fått dette med seg. Der teller tydeligvis bare de harde besøkstallene.

Hvordan kunne Gud og Jesus tillate at dette skjedde? spør sikkert mange. Og hvorfor viser de ikke omsorg direkte? Men deres omsorg kommer ikke i form av en engel som kommer ned i stråleglans. Den kommer gjennom andre mennesker som deg og meg. Vi blir påvirket av det som står i Bibelen, sies i Kirken og våre egne holdninger/verdier til å gjøre det riktige.

Når slike tragiske ting skjer må man ha et apparat som det så fint heter. Det etterlyses ofte. En menighet er nettopp et slikt apparat om man vil. Det kan være så enkelt om en åpen kirke eller menighetshus noen å snakke med. Prester har ofte møtt mennesker i vanskelige situasjoner de kan gi råd og antyde en vei videre. Og det er faktisk ikke så viktig om det er rundt en kirke, en moské eller en synagoge. Det viktige er at den har en forankring i samfunnet. Og vårt samfunn er bygget opp omkring den kristne kirke derfor er det naturlig at samfunnet gir Kirken en sentral plass. Da har man mulighet til å trekke på alle de frivillige som stiller opp. Bygdøy Menighet har satset på et ungdomsteam i samarbeide med Menighetsfakultetet og Storsalen. Et stort løft for en liten menighet, men i helgen fikk vi demonstert at det er verdt hver krone minst.

I en slik situasjon er det også viktig at menigheten er nær og lokal. Bare da kan den gi omsorg og nærhet i en vanskelig tid.


Med vennlig hilsen

Hans M Borge
Medlem Bygdøy Menighetsråd

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene