Gå til sidens hovedinnhold

Inspirert av ord

Nordstrandkunstner Nina Th. Thorsen blir inspirert av mange ting. En av hennes største inspirasjonskilder heter Dag Evjenth og er tekstforfatter.

Fra første dag jeg leste bøkene til Dag var jeg en svoren fan. Jeg holdt på å le meg i hjel, sier en sprudlende Nina Th. Thorsen.
Ved sin side har hun Dag Evjenth i egen høye person. Han smiler kledelig beskjedent.
Jeg har alle bøkene hans. Han er suveren på humor og ordspill. Jeg er ikke en som leser mange bøker, men jeg har alltid vært opptatt av ord. Det har inspirert meg, sier Nina.

Tittel, så bilde

Men hvordan blir en maler inspirert av ord? Dag trår til og forklarer.
Nina bruker mine ord som titler til bildene sine. Hun har en ganske spesiell baklengs teknikk der hun velger ut en tittel før hun maler, sier han.
Jeg ringte og spurte Dag om jeg kunne få lov til å bruke tekstene hans, og det fikk jeg. Jeg bruker faktisk lengst tid på å velge bok, farge og tittel når jeg skal male. Når jeg så setter i gang så vet jeg akkurat hvordan det skal se ut, og gir meg ikke før jeg er fornøyd. Da kan det ta tjue minutter å male et bilde. Eller opp til et år, ler Nina.
I hennes kunst gjelder konseptet som helhet. Alt betyr noe. Innramming, stativer, materialer, bokstaver, lek med farger.
Det ligger en story bak alt sammen. Det kan gjerne være musikk som ligger i bunnen. Jeg har blant annet et samarbeid med Jahn Teigen også, der jeg har brukt låtene "Optimist" og "Kjærlighetsvisa", med bildetittel "Om det skulle blåse kaldt", sier Nina, som forøvrig opprinnelig er utdannet danser.

Diktesser

Når Nina stiller ut på Sæter lørdag er det Dag Evjenth som er storyen bak de fleste av maleriene. Eller Dags diktesser, rettere sagt. Dag er selv opptatt av farger, design og helhet i sine utgivelser. Hver av de syv bøkene han har gitt ut har sin egen farge, noe Nina har plukket opp og bruker i sine malerier.
Bildene er laget spesielt for denne utstillingen. De har titler som "Når enden er god har alle gått" og "Veien blir til mens du går deg vill", hentet fra Dags bøker. Et av bildene fra samarbeidet med Teigen stilles også ut, med tittel "Noe å holde i".
Dag på sin side skal lese sine glad-triste diktesser på scenen fra klokken 14.25. Han blir akkompagnert av live jazz.
Hans tekster er så gjennomtenkte, så enkle og geniale. De av Nordstrand-folket som ikke har fått oppleve Dag må komme, sier Nina entusiastisk.
Nå må du ikke overdrive, da, sier Dag, lett rødmende.
Det viser seg at den kunsteriske beundringen er gjensidig.
Jeg må si jeg var veldig fornøyd da jeg så bildene til Nina første gang. De hang på restauranten The Place på Aker Brygge. De forandret virkelig hele lokalet, sier Dag.
Både Dags bøker og Ninas bilder er til salgs. Bildene blir å se på plassen utenfor Krogsveen på Sæter lørdag.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter