Gå til sidens hovedinnhold

Leder: Distrikts-politikk rammer

Etter mange års diskusjon er regjeringen nå enig om at Veterinærhøgskolen skal flytte tre mil ut av Oslo, til Ås. Byråd Torger Ødegaard sier til Lokalavisen at han er svært skuffet over løsningen som han mener fremkommer etter en ren hestehandel innad i regjeringen. Ødegaard mener det er meningsløst å flytte et veletablert og velfungerende fagmiljø ut av Bydel St. Hanshaugen og Oslo mot deres egne ønsker. Det er vi langt på vei enig enig i.

Beregninger viser at det vil koste 2,3 milliarder å flytte Veterinærhøgskolen. Det er ett argument mot flyttingen. Men det er ikke først og fremst pengene vi bekymrer oss for. Vi tror Veterinærhøgskolen profiterer på å ligge nær de medisinskfaglige miljøene. BU-politiker Rune Aale-Hansen har selvfølgelig et rett når han peker på sammenhengen mellom Veterinærhøgskolen og Mattilsynet samt Folkehelsen, som alle ligger i Oslo.

UMB-miljøet i Ås er spennende og vil helt sikkert profitere på flyttingen. Vi ser med andre ord gode argumenter for denne løsningen også. Men argumentene for å bli i Oslo er både flere og bedre. Heldigvis er det langt frem fortsatt. Kampen for å få skolen flyttet har pågått i syv år. I følge Østlandets Blad, lokalavisen for Follo, så var det Terje Johansen som først kom med forslaget om at veterinærhøyskolen burde flyttes til Ås. Årsaken var at Venstre-mannen fra Frogn ville skape et forskningsfyrtårn i Norge. Han mener en del av argumentene som brukes mot flytting, spesielt fra Inge Lønning (H) og Jan Bøhler (Ap) er lettbente påstander som ikke er sanne. Han mener fordelene blir minst like store for NVH som for skole-og forskningsmiljøet i Ås. Det finnes allerede 1000 forskere i Ås. Ikke bare på UMB, men også på Matforsk, Bioforsk og Aquaforsk, påpeker Johansen. Han mener vedtaket vil bidra til å bygge et forskningsfyrtårn i Norge.

Vi på vår side mener det er fullt mulig å samarbeide tettere uten å flytte tre mil, dersom det er viktig. Og vi velger å lytte til Veterinærhøgskolens egen ledelse. Dette lukter distriktspolitikk.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021