Gå til sidens hovedinnhold

På beachen i Big Apple

Sol og strand er ikke det første man tenker på når man planlegger en New York-ferie. Men pakk med badetøyet. Manhattan er omringet av fine strender.

Sommermånedene på Manhattan kan være ubarmhjertig varme. Høye temperaturer, og enda høyere luftfuktighet, gir uttrykket smeltedigel ny mening.

Mulighetene for en avkjølende dukkert er likevel mindre enn en time unna – i mange forskjellige retninger. Du må bare vite hvor du finner strendene.

– Mange som besøker New York tenker nok ikke over at det ligger så mange flotte strender rundt byen. Jeg kommer hit for å kjøle meg ned, se på damer og sole meg, sier Phil Seirzegna (24) fra Ohio.

Han er bosatt i Williamsburg i Brooklyn, og har ikke brukt mer enn en halv time ut til Coney Island.

I dag sitter han sammen med bestekompisen Adam Harvey (24) på et stykke rekved i vannkanten, med god utsikt til havet, det gamle pariserhjulet ved strandpromenaden og damene som soler seg noen meter bortenfor.

Tivoli-nostalgi

Langs promenaden bak dem høres hvinene fra berg-og-dal-banen, og en stemme over høyttaleren frister turister til å betale småpenger for å se på "freakshow".

– Jeg liker Coney Island. Det er en så spesiell atmosfære her. Stedet har karakter. Man kan sitte på stranden og bare titte på folk, smiler Adam.

– Eller spise pølse og ta en kald øl, istemmer Phil.

Strandpromenaden på Coney Island er en turistattraksjon i seg selv.

Fra 1880 og fram til andre verdenskrig var Coney Island USAs mest besøkte fornøyelsesområde, med flere parker og millioner av besøkende hvert år. I dag er det meste nedlagt, bortsett fra et pariserhjul og en berg-og-dal-bane.

Parken har beholdt noen av attraksjonen man hadde før i tiden, og burlesque- og frikshow underholder dagens besøkende.

Den første pølseboden noensinne så dagens lys i 1916, og Nathan's har fremdeles rykte på seg for å være den beste.

Barnevennlig

Ifølge Zoltan Miklosi fra Ungarn er det også en barnevennlig strand.

– Ungene elsker å være her. Det er veldig enkelt å komme seg ut hit og det er alltid litt vind, så det blir ikke for varmt, forteller han, og tar en pause i sandslottbyggingen sammen med barna Nora og Mark.

Han har bodd sammen med kone og to barn i New York i snart to år, men har vært så fornøyd med Coney Island at han ennå ikke har utforsket andre muligheter.

– Så langt har vi kun vært her. Men denne sommeren skal vi besøke de andre strendene rundt Manhattan. Jeg har hørt at Long Beach er bra, forteller han.

Den lange stranda

En time fra Manhattan, i retning sørøst, har Raquel Bastow (18), Lauren Ciuzio (18), Elle Sieber (18), og Tessa Stefanello (18) Long Beach på Long Island nesten for seg selv.

Men ifølge jentene er det helt unntaksvis at de kan boltre seg i fred på den flere kilometer lange, kritthvite stranden i den lille småbyen utenfor verdensmetropolen.

– Det er smekkfullt her når varmen virkelig setter inn. Spesielt rett ved togstasjonen. Går man litt i den ene eller den andre retningen, så er det bedre plass og like nydelig strand, tipser Raquel.

Long Beach ligger en knapp time med tog fra Penn Station på Manhattan, og sammenlignet med Coney Island foregår strandlivet her i rolige omgivelser.

Sykkelutleie, surfing og volleyballnett langs stranden holder gjestene i aktivitet. Venninnegjengen forteller at de fortrekker Long Beach fordi både sanden og vannet er rent.

– På dagtid henger vi bare her, og på kvelden drar vi litt lengre ned på stranden, til West End. Der er det mange barer og restauranter langs strandpromenaden, og man kan leie sykler.

– Men det er ingen vits i å gå ut på byen her. Etter at jeg er ferdig med å sole meg foretrekker jeg Manhattan, smiler Tessa.

New Yorks beste strender:

Sandy Hook
Denne naturperlen ligger bare en halv time med båt fra Manhattan. Vel på land på den andre siden går det gratisbusser til de forskjellige strendene. Gunnison Beach er en valgfri nudiststrand, North Beach en familievennlig oase og Beach E foretrekkes av fiskere og konsertgjengere på onsdagskvelder. På Beach D har Seagul"s Nest full meny, levende musikk og billig øl. Sandy Hook har flere kilometer strand å tilby med velutbygde sykkelstier, og har flere ganger blitt kåret til den vakreste stranden i området.
Reisevei: SeaStreak Ferry fra East 34th street eller Pier 11 Reisetid: 30 minutter.

Rockaway Beach
Rockaway Beach i Queens er den lengste, og tilbyr det mest varierte strandlivet av byens strender. Kiting, volleyballturneringer, nudiststrand i den ene enden og familievennlig strandliv i den andre frister horder av solglade newyorkere om sommeren. I det solen går ned anbefales krabbeklør på Rockaway Lobster House.
Reisevei: A-toget til Rockaway Beach. Reisetid: 1 time og 20 minutter.

Long Beach
Kun en liten time fra Manhattan, og med en av byens vakreste strender, er Long Beach et rolig og avslappende sted når man trenger å komme bort fra byen. Sykkelutleie, ren sand, snorkling og volleyball gir deg nok å gjøre gjennom dagen. Strandpass koster $10.
Reisevei: Ta Long Island Rail Road (LIRR) fra Penn Station til Long Beach. Tre minutters gange fra stasjonen til stranda. Reisetid: 55 minutter.

Coney Island
Fornøyelsespark og boder med mat og drikke langs strandpromenaden gjør Coney Island til et populært sted å henge på late soldager. Tre forskjellige T-baner tar deg ut til stranden. Regn med å ligge trangt på sommerens varmeste dager.
Reisevei: Subway F, D, N og Q til Coney Island Reisetid: Ca. 50 minutter.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?