Gå til sidens hovedinnhold

Reise: The Beatles på to timer

Hvis man synes Kraftwerk er det største som har skjedd i musikkens historie, kan man da noe glede av en Magical Mystery Beatles-tour? Ja, faktisk.

Jeg har lyst til å reise et sted jeg aldri har vært, sa kona.

Prøv kjøkkenet, sa jeg.

Eddie Porter humrer lavt av sin egen vits. Vi i bussen kan ikke annet enn å le, uansett om man har hørt den før eller ei.

Sammen med turister fra minst tre kontinenter sitter vi som tente lys en gammel Bedford Panorama II merket Magical Mystery Tour.

Vi er på Beatles-tour i Liverpool. Innimellom fortellinger om fødestedene til Paul, John, George og Ringo, deres favorittpuber, Penny Lane og Strawberry Fields, er det plass til både vitser om koner og svigermødre, og en og annen majestetsfornærmelse.

Reaksjonene til bussjåfør Les tyder på at han har hørt vitsene til Eddie før.

The Magical Mystery Tour is dying to take you away. Dying to take you away take you today, nynner Eddie.

A Day In The Life

Det første innslaget på den magiske turen er puben The Empress. Den ligger like ved der Ringo bodde sine første seks år, i Madryn Street 9.

På soloalbumet Sentimental Journey kan man se en poserende Ringo utenfor nettopp The Empress. Senere kjører vi forbi The Crocodile, favorittpuben til George.

Det går slag i slag. Vi stopper i 12 Arnold Grove hvor George vokste opp, og 20 Forthlin Road hvor Paul bodde.

Eneste grunnen til at turen tar to timer, er at Bedford-en sjelden passerer 30 km/t.

Man kan også få mye lengre og mer info-tunge turer enn de to timene vi er med på. Liverpool Beatles Tour tilbyr A Day In The Life-turer som varer sju-åtte timer.

Da får man komme inn i et par av Beatles-hjemmene, besøke the Casbah, høre om Brian Epstein, Stu Sutcliffe, Pete Best, The Quarrymen og besøke en masse andre Fab Four-landmarks. Vi synes to timer holder.

And I Love Her

Les lar Bedford Panorama II gli forbi Mendips 251 Menlove Avenue hvor John bodde fra han var ni, og hvor han ble oppdratt av sin Tante Mimi.

Noen russere knelte foran huset til John og helte noe jeg trodde var hellig vann på bakken. Det var vodka, ler Eddie.

Han forteller at moren hans jobbet sammen med Johns mamma, Julia, som servitrise på Adelphi Hotel.

Selv jobbet han som serivitør i Oddspot Club, hvor Johns stefar var restaurantsjef.

Strawberry Fields

I Beaconsfield Road faller vi noen sekunder ut av Beatles-modus. Fra høyttalerne høres tonene av Strawberry Fields - på helium.

Les slår armen i dashbordet og plustelig blir smurfeversjonen av Strawberry Fields til den versjonen vi kjenner best.

Og så er vi der: Nothing is real. And nothing to get hungabout. Strawberry Fields forever.

Ta bildene deres, roper Eddie og fyrer opp en røyk.

Vi strømmer mot en port, titter på en eng gjennom noen sprinkler. Det kunne vært en hvilken som helst engelsk port ved en hvilkens som helst eng.

Men vissheten om at stedet hadde en spesiell plass i Lennons hjerte, og at det står Strawberry Field på den ene portstolpen, gjør stedet mystisk.

She Loves You

Nirvana for gjengen på Bedford-en kommer imidlertid først ved et stort gateskilt der det står Penny Lane med store bokstaver.

Biita-less, hvisker japaneren som stiller seg opp ved siden av gateskiltet. Det er ærbødighet i stemmen som gebrokkent uttaler Beatles.
Og akkurat der og da, beneath the blue suburban skies, så er Penny Lane både i øyne og ører. I ørene blir den sittende en stund, for har man første begynt å nynne på Penny Lane, så har den en tendens til å bli en stund. Den er i hvert fall med oss hele veien forbi Sgt Peppers Bistro, som serverer hvitløksbrød som heter She Loves You, og ned til Cavern Club i Mathew Street, der guidingen til Eddie tar slutt.
Om vi ikke lykkes helt i fotball, så vil Liverpool for evig og alltid ha vunnet musikkens Champions League, smiler Eddie og tar farvel.

A Hard Days Night

Mathew Street er et viktig navn i The Beatles historie. På deler av grunnen der originale Cavern Club lå, ligger kopien The Cavern Club. Den ligger dypere og er mye større enn orginalen. Cavern Club er nå blitt et franchise-konsept på linje med Hard Rock Café, med filialer både i Tokyo og Buones Aires. Snart åpner en i Rio de Janeiro. På andre siden av Cavern Club i Mathews Street ligger Cavern Pub, og litt lenger ned i gata ligger Rubber Soul.

Bloody Sunday!!?

Disse barene er rene spinoff-produkter, men i 25 Mathews Strett ligger ekte vare i form av puben The Grapes.

Her pleide the Fab Four ta noen øl foran de over 290 konsertene de holdt på Cavern Club. Cavern hadde nemlig ikke alkoholservering.

Mer ekte vare finnes i Slater Street. Her ligger The Jacaranda.

Fra Wurlittzer-jukeboxen pleier det å strømme Beatles-toner, men den kvelden vi trår over dørterskelen får vi U2 midt i fleisen.

The Jacarandas berømmelse skyldes at Beatles hadde et par spillejobber her, før klubbens eier Allan Williams kastet dem på dør.

Siden er han bare blitt omtalt som the man who gave The Beatles away.

Hello, Goodbye

Siden The Jacaranda ikke spiller The Beatles, og siden den er en trang og ståkete pub, rusler vi videre og ender opp med å høre et Led Zeppelin-tributeband på The Heartbreaker.

Den litt melankolske følelsen som oppsto ved Strawberry Field og i Penny Lane, blir blåst bort av noe heavy gittar-gnål. Heartbreaker indeed.

The Beatles, sier Gary Brown spørrende.

Frontvokalisten i tributebandet Led Zed virker litt satt ut av spørsmålet om han føler vibbene fra the Fab Four. Spillejobben på Heartbreaker er over, og Gary tørker svetten, tar en drabelig slurk øl og gjør en grimase.

Etter å ha fylt puben med hes heavy-sang og småprat mellom låtene, virker det som han nå leter etter ordene.

Jeg føler meg ikke veldig knyttet til The Beatles, sier Gary.

But you know, they're larger than life.

Reklame

NÅ: Sjekk de utrolige tilbudene på Spring Friday