Gå til sidens hovedinnhold

Reise: Utforferie

Du trenger ikke være proff skikjører for å være med i et fryktinngytende utforrenn.

Denne helgen arrangeres Lauberhorn-rennet for 78.gang i Wengen. Ved siden av Hahnenkamm-rennet i Kitzbühel, er det få andre utforrenn som er så berømt - og beryktet - som Lauberhorn-rennet.

Inferno i snø

Like kjent er nok ikke Inferno-rennet som arrangeres i Wengens naboby, Mürren, 19.januar: Et 15, 8 kilometer langt utforrenn, kanskje verdens råeste for amatører. Løpere som er gode til å stå lenge i hockey-stilling har en fordel i Inferno-konkurransen, men det kreves mer. Det går nemlig ikke like fort hele strekningen. For det er ikke bare lårene som får kjørt seg i Inferno-rennet. Armstyrke, samt evne til å skøyte på de flate "transportetappene", er også en fordel dersom man har til hensikt å hevde seg i konkurransen.

Rennet er blitt så populært at arrangørene har satt et tak på 1800 deltakere. Rennet starter like under 2970 meter høye Schilthorn og ender i Lauterbrunnen på 796 meter over havet. Er det ikke snø nok nederst i dalen, er løypa noe kortere. Den er uansett et blodslit.
- It's very "manly", sier skiguide Tom Saxen for å beskrive løpet.

- Rekorden er på 13,49 minutter, supplerer kollega Mike Staszewsky.

Fredelige Mürren

At Inferno-rennet foregår i Mürren er et lite paradoks. Den dovne, lille sveitsiske alpelandsbyen er alt annet enn et inferno. Det mest dramatiske som kan skje i Mürren må være om en av de sirlig stablede vedstablene velter. Alpin Palace Hotel har riktig nok et diskotek som heter Inferno, men det lever neppe helt opp til navnet sitt. At Mürren er bilfri bidrar til å senke roen. Eneste adkomst skjer via heis og tog, og landsbyen er skreddersydd for et bedagelig tempo. Men hvert år, fra 16.-19.januar, får Mürren en dose adrenalin i forbindelse med Inferno-rennet. Konkurransen ble arrangert for første gang 29.januar 1928, og er sammen med Arlberg Kandahar-rennet verdens eldste, gjenlevende utforrenn. I likhet med Kandahar-rennet i St.Anton ble Inferno-rennet grunnlagt av engelskmannen, Sir Arnold Lunn.

My name is Bond

Mürren har selvsagt en alpinløype som også heter Inferno. Den byr på muligheter for høy fart i et rått landskap. Man bør absolutt stoppe opp å nyte utsikten mot Wengen i nabodalen og 4158 meter høye Jungfrau. Inferno-bakken starter ved Schilthorn, som huser dreierestauranten Piz Gloria. Den ble brukt som hovedkvarter for den onde skurken Ernst Stavro Blofeld (Telly Savalas) og mange av vinterscenene i James Bond-filmen "On Her Majesty's Secret Service" fra 1969 med George Lazenby som James Bond. Da var dreierestauranten Piz Gloria nylig ferdigstilt. Kanskje ikke et stort trekkplaster, men på Piz Gloria har man ikke glemt. I et eget rom, Touristorama, kan man sette seg ned i et slags auditorium og se scenene fra filmen som ble spilt inn på Piz Gloria. Souvenirer finnes selvsagt også.

Turen til Wengen

Og er man først i Mürren, er turen over til Wengen på andre siden av dalen ikke lang. Ta toget fra Lauterbrunnen opp til Kleine Scheidegg, og så er det bare å sette utfor traseen til et av verdens mest berømte utforrrenn.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter