Gå til sidens hovedinnhold

Fiken – blott til lyst

Bladene kan du bruke til hva du vil, men frukten skal du nyte uten blygsel. For eksempel til ost og iskrem

Hvis du bare har smakt tørkede fikener, har du antakeligvis ikke begrep om hvordan en frisk fiken smaker.

En anelse nøttesmak
Smaken er søt, syrlig og rund. Noen sier den minner litt om nøtter, og at det er derfor den passer så godt med blant annet hasselnøtter og valnøtter.

Fiken er nydelig tilbehør til ost, og da spesielt gorgonzola. Varm fiken til vaniljeis er en veldig god kombinasjon til dessert.

Fiken er også uimotståelig sammen med den franske gåseleveren, stekt i en pastarett eller i en god salat med balsamico.

Vær forsiktig
Den dråpeformede frukten kan være alt fra rødblå til gul eller lysegrønn på utsiden.

Skallet består egentlig av kronbladene til blomsten, og er derfor svært mykt. Fiken tåler ikke støt, og du må derfor behandle den med varsomhet. Fiken skal være moden og gi etter for et lett håndtrykk. Den bør være ren og fri for sprekker eller støtflekker. De mest modne og beste fikene er normalt de som er mørkest i fargen.

Bibelfrukt
Fiken dyrkes i dag i området rundt Middelhavet og i Brasil. Opprinnelig kom den fra Lilleasia, og derfra ble den brakt til middelhavslandene lenge før gresk og romersk storhetstid. Fiken er nevnt flere ganger både i Det Gamle og Det Nye Testamentet, og var en viktig del av egypternes kosthold.

I tillegg til høyt fiberinnhold, inneholder fiken ficin, et proteinspaltende enzym. Begge deler er gunstig for fordøyelsen. Den inneholder også mye kalsium og kan blant annet forebygge benskjørhet. Liker du ikke eller tåler ikke melk, kan du heller spise fiken.

Det er en grunn til at fikenen har holdt seg populær på kjøkkenet i så mange tusen år. Prøv noen av oppskriftene under, og du vil se at den er god både kald og varm, til søtt og til salt.

Les gode oppskrifter med fiken i her

Kilder: www.dinside.no, www.frukt.no

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus