Gå til sidens hovedinnhold

Saus det til

Imponer gjestene med hjemmelaget saus.

Sausen er gjerne prikken over i-en i et velsmakende måltid. Alle råvarene går opp i en høyere enhet med sausen som bindemiddel mellom de ulike smakene.

Konsistens
For å få en fin tykkelse på sausen må den jevnes, og det finnes flere måter å gå fram på, ifølge Ingrid Espelid Hovigs «Den rutete kokeboken»

Følgende metoder er med hvetemel:

Meljevning: Melet røres ut med litt kald væske, eller ristes sammen i et glass med tett lokk, og helles i varm væske.

Smeltet smør/margarin, mel, væske: Smelt smør eller margarin, rør i melet og spe med væsken. En liten porsjon kan spes med kald væske, og all væsken kan spes i med én gang. Store porsjoner bør spes med varm væske, og bare litt om gangen. Melet kan også drysses over smørsurret løk, sopp eller liknende. Spe så med væsken.

Smør- og meljevning: Rør sammen myknet smør eller margarin med mel, helst like deler, og ha jevningen rett i kokende væske.

For glutenallergikere
Det er også mulig å jevne med potetmel, arrowrot og maisenna. Hvis du skal ha cøliakere på besøk, må du velge denne metoden. Bruker du potetmel, må ikke sausen koke. Da blir den seig, eller kan bli tynn igjen. Arrowrot og maisenna tåler derimot et par minutter småkoking.

Den vanligste metoden er kanskje å røre stivelsesmelet ut i litt kaldt vann og røre det i den varme væsken. Da bør du trekke kjelen bort fra platen når du heller i jevningen og sett den tilbake igjen for å få et raskt oppkok.

Du kan også blande alle ingrediensene i kjelen med en gang, inkludert stivelsesmelet. Rør hele tiden til det koker opp. Dette tar kanskje lang tid, men er den sikreste veien til å lykkes.

Smak
En varm saus har alltid kraft eller sjy som basis, men for hverdagssaus kan vi bruke buljongterninger eller konsentrert fond på flaske.

Hvis du bruker fond eller buljong må du huske på at de inneholder en del salt, og at det da ikke er nødvendig å salte sausen ytterligere. Krydderet skal framheve og ikke drukne smaken på sausen.

Krisetips
En typisk krisesituasjonen under sauselaging er at sausen skiller seg. Hvis fettet kommer ut i en vanlig jevnet saus, kan du helle i litt kaldt vann eller melk og røre kraftig – da blir den sannsynligvis fin igjen.

(artikkelen fortsetter under)

Kalde sauser:

Aïoli
Basilikumpesto
Enkel salsa
Mangosaus
Sennepssaus
Tzatziki

Varme sauser:

Appelsinsaus
Bearnaisesaus
Brun saus til kjøttkaker
Hvit saus
Hollandaise
Amerikansk grillsaus
God viltsaus

Kilde: Den rutete kokeboken (Gyldendal)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter