Branns sensasjonelle 6-3-seier borte mot Rosenborg avgjorde gullkampen én gang for alle: Molde er seriemester 2011. Ole Gunnar Solskjær lykkes dermed allerede i sin første sesong som Molde-manager.

Solskjær må imidlertid vinne seriemesterskapet mer enn én sesong for å imponere Norges mestvinnende trener, Nils Arne Eggen. 70-åringen kan se tilbake på 15 seriemesterskap og seks cupmesterskap som trener, samt tre seriegull og ett cupgull som spiller.

Fotball og vin
- Det å bli seriemester ett år, er ingen stor prestasjon i Norge. Det har med årganger å gjøre. Det er som vinårganger, vet du, sier Eggen til Nettavisen.

- Foreløpig er det bare Rosenborg som har klart å vinne mer enn ett år på rad, legger Eggen til.

Han sikter naturligvis til Tippeligaens historie (startet i 1991). Rosenborg vant serien tretten år på rad, fra 1992 til 2004, og to år på rad før Molde overtok tittelen nå. Forrige gang et annet lag enn Rosenborg vant to år på rad, var det Vålerenga som klarte dette. Det skjedde i 1983 og 1984.

At årets seriemesterskap havnet i hendene på Molde, overrasker ham ikke. Nils Arne Eggen deler også oppfatningen til dem som hevder at Tippeligaen nå er svakere enn den har vært på lang tid.

- Jeg gratulerer Molde med seriemesterskapet, men det har vært klart lenge. Men nivået i Tippeligaen er senket flere hakk. Det ser vi jo. Det gjelder jo Rosenborg også. Det er betenkelig at ingen av lagene er representert i Europa, sier Eggen, som i fjor overtok for Erik Hamrén og trente Rosenborg til gull.

- Når det gjelder Rosenborg i år, er det veldig variabelt. De viser glimt av spillemessig høyt nivå, men i enkelte kamper er det store deler som ikke er gode nok. Det kommer av at man mangler struktur, for å si det vidt.

Ingen unnskyldning
Han går ikke med på at Rosenborgs skuffende sesong kan forklares med at spillere som Vadim Demidov, Steffen Iversen, Anthony Annan, Roar Strand og Kris Stadsgaard (forsvant i august i fjor) er borte fra fjorårets gullag.

- Det er helt feil, slår 70-åringen bombastisk fast.

Så forklarer han nærmere hvorfor han mener at dette ikke er noen unnskyldning:

- Rade Prica var skadet i hele fjor høst og det samme var det med Steffen. Den eneste som var markant, var Anthony Annan. Han var bra, men aldri sånn som han var før VM. Så det at man byttet ut spillere, det er ingen unnskyldning. Det gjør fotballag hele tiden.

- Jeg mistet jo også John Carew en gang i tiden. Steffen Iversen. Vi mistet Harald Martin Brattbakk. Du må erstatte dem. Det er dét som kjennetegner et godt lag. Det finnes ikke noen viktige enkeltspillere – det er roller, forteller Eggen til Nettavisen.