Gå til sidens hovedinnhold

- Å la Siv Jensen vokte miljøet er som å la Josef Fritzl sitte barnevakt for ungene dine

Ap vitset med Josef Fritzl. FpU dro inn Holocaust. Skoledebattene i nord er ikke som andre politiske debatter.

(Nordlys) I én uke har ungdomspolitikerne gått i skyttergravene på de videregående skolene i nord. Væpnet med humor og skarpladd retorikk prøver ungdomspolitikerne å tekkes morgendagens velgere.

Den siste uken har det flere ganger gått en kule varmt i skoledebattene i Troms.

– Fra noen skoler har det kommet reaksjoner på at debatten beveget seg ned mot barnehagenivå. Debattlederne våre har fått beskjed om å slå hardt ned på krenkende uttalelser, men til en viss grad er det opp til politikerne selv å avgjøre hvordan de vil bli oppfattet, sier ungdomskoordinator Hanne Sofie Roaldsen i Troms fylkeskommune.

Sexslave
Forrige onsdag rykket Venstre-byråd Jonas Stein ut på Twitter etter at Aps kommunestyrerepresentant i Tromsø, Martin Ellingsen (20), brukte østerrikske Josef Fritzl i et angrep på Frps klimapolitikk.

Fritzl holdt i 24 år sin datter Elisabeth fanget som sexslave i kjelleren. Datteren fødte i alt syv barn i kjelleren før det hele ble avslørt i 2008. Han sitter nå i fengsel på livstid.

– Jeg sa at «å la Siv Jensen, en person som ikke tror på klimaendringene, være vår ypperste vokter for miljøet, er som å la Josef Fritzl sitte barnevakt for ungene dine», medgir Ellingsen til Nordlys.(Se video)

– Det er en metaforisk sammenligning. Den er litt på kanten, men jeg mener det er innenfor i en skoledebatt.

– Bidrar til politikerforakt
Jonas Stein er uenig. Han kaller vitsen et lavmål.

– Når man bruker eksempler som barnemishandlere tråkker man over en grense. Det bidrar til politikerforakt og at unge velgere får et negativt inntrykk av politikken og demokratiet.

– Martin Ellingsen sitter i kommunestyret og er en profilert politiker, og da synes jeg det er riktig å si fra, mener Stein.

– Skjønner du at folk reagerer, Ellingsen?

– Jonas Stein var ved forrige stortingsvalg selv kjent som en vel så «frisk» skoledebattant, og jeg synes det er spesielt at han nå kommer fra sitt høye byrådskontor.

– Dette var en metaforisk sammenligning for å få frem et poeng, og poenget her var uansvarlighet. Det er svært uansvarlig å la Siv Jensen styre klimapolitikken. Men jeg må understreke at jeg aldri har kalt Siv Jensen for en barnemishandler, sier Ellingsen.

Beklager holocaust
Sist torsdag var det AUFere som mente skoledebattene hadde nådd et lav mål.

Fpu-leder i Troms, Kristian Eilertsen, trakk frem massedrapene på jøder under andre verdenskrig når debatten dreide seg mot Frps innvandringspolitikk. – Forkastelig, skrev nestleder i Tromsø Ap, Marta Hofsøy, på Twitter.

– Jeg trakk fram en sak fra i fjor der det var tidligere og nåværende Ap-medlemmer som hadde uttalt at Hitler burde kommet tilbake og dusjet jøder med gass, sier Kristian Eilertsen.

Han innrømmer at kommentaren aldri burde falt, men mener AUFs representant startet med å provosere ham.

– De kom med personkarakteristikker og beskyldninger om rasisme som ødelegger for mulighetene til å ha en konkret debatt om de innvandringspolitiske virkemidlene. Jeg sank ned på et lavmål akkurat som dem, og det burde jeg ikke gjort, sier Eilertsen.

Tildragelsen skjedde under en skoledebatt i Tromsdalen. Unge Høyres Kristian Støback Wilhelmsen kommer støttende til.

– Måten AUF satte i gang et sirkus på var ikke særlig fint. Jeg forsvarer ikke det han sa, men skjønner at han ble provosert.

Retningslinjer
Statsviter Kjell Arne Røvik mener man skal være forsiktig med å fordømme ungdomspolitikere for enkeltuttalelser.

– Her tror jeg det gjelder å være litt overbærende. Skoledebattene «catcher» nok litt av tonen blant de unge, og det kan godt tenkes at litt overivrige politikere blir litt for kjekke. Men jeg tror ikke skoledebattene generelt er med på å forsøple den politiske debatten, mener Røvik.

Han påpeker at ungdom generelt er lite interessert i politikk sammenlignet med øvrige grupper.

– Vi vet at valgdeltakelsen blant unge mellom 18 og 24 er langt lavere enn i eldre velgergrupper. Valgdeltakelsen er nedadgående. Det andre vi vet er at ungdom er mer konforme nå enn før, da de hadde en tendens til å gravitere ut mot ytterpunktene i politikken. SV har blant annet mistet kolossalt mange stemmer sammenlignet med skolevalget for åtte år siden, sier Røvik.

På Kvaløya videregående skole var debatten i går aldri i nærheten av å gå over styr. Mest applaus fikk Martin Ellingsen, da han sammen med Rødt og SU dro i gang en sang om de borgerlige partiene.

Ungdomskoordinator Hanne Sofie Roaldsen påpeker at de også har fått mange positive tilbakemeldinger på debattene.

– I dag var en god debatt. Litt humor må vi tåle. Jeg tror politikerne har snakket sammen om hva som fungerer og ikke fungerer.

Les flere saker fra Nordlys.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken