Gå til sidens hovedinnhold

Abdulhak får kjempesum fra DNO

Faren til Farouk Abdulhak får flere hundre millioner av oljeselskapet DNO etter tvist.

Oljeselskapet DNO International må hoste opp mellom 55 og 75 millioner dollar, vel 320-440 millioner kroner etter dagens kurs, slår en voldgiftsdomstol i London fast, melder selskapet.

Årsaken er en kamp om hvem som eier hvilke rettigheter i et oljefelt i den kurdiske delen av Irak.

Motpart er Shaher Abdulhak og hans selskap. Abdulhak er faren til Farouk Abdulhak, som er etterlyst for drapet på Martine Vik Magnussen i mars 2008.

Tallet i meldingen fra DNO er et foreløpig anslag basert på en beregningsmetode fastsatt av voldgiftsdomstolen. DNO har fra før avsatt 12 millioner dollar, og vil trolig ta ytterligere tap på 45 til 65 millioner dollar i tredje kvartal.

DNO hadde tilbudt 12 millioner dollar, mens motparten hadde krevd 144 millioner dollar. Avgjørelsen ser altså ut til å havne omtrent midtveis mellom partenes utgangspunkt.

DNO-aksjen har etter en halv times handel falt 2 prosent til 9,28 kroner på en ellers sterk børsdag.

Selskapet hadde 822 millioner dollar i kontanter etter andre kvartal og opplyser at det ikke vil bryte noen lånebetingelser selv etter at tapet bokføres i tredje kvartal.

Anmeldt i Martine-saken
Få saker har fått så mye oppmerksomhet i Norge som drapet på Martine Vik Magnussen i mars 2008.

Etter kort tid ble det klart at Farouk Abdulhak, som ble etterlyst av britisk politi, hadde flyktet til hjemlandet Jemen.

Ettersom Jemen ikke har noen utleveringsavtale med Storbritannia, har myndighetene ikke maktet å få den siktede inn til avhør.

NA24 meldte i januar at en ikke navngitt norsk forretningsmann hadde politianmeldt den styrtrike faren Shaher Abdulhak for seks ulike forhold, deriblant å bistå med et fluktmiddel fra Storbritannia, samt å bistå med å holde den drapsmistenkte skjult for den britiske påtalemyndigheten.

Les også: Vil arrestere Farouks pappa

Mye i Europa
Det har lenge vært kjent at Farouk Abdulhaks far, Shaher Abdulhak, har vært mye på reise i Europa.

Han har også vært flere ganger i Norge, og da på besøk hos den kjente bergenske forretningsmannen og DNO-sjefen Berge Gerdt Larsen.

Shaher Abdulhak er en meget innflytelsesrik forretningsmann i Jemen.

Selskapet Ansan Wikfs, hvor familien til Shaher Abdulhak har eierinteresser, er en av det norske oljeselskapet DNOs partnere i noen av de lisensene selskapet er operatør for i Jemen.

Kommentarer til denne saken