Gå til sidens hovedinnhold

Abort-tilhengere raser mot Bush

Bare timer etter at president George W. Bush signerte en ny lov som forbyr en bestemt type aborter, er kampen mot loven i gang.

En dommer i delstaten Nebraska stilte spørsmål ved om loven kan være i strid med grunnloven, og la ned et begrenset forbud mot å anvende loven. Dommeren sier ifølge CNN at han er bekymret fordi forbudet ikke inneholder noen unntak for kvinner som risikerer helseskader.

I California har en gruppe abortforkjempere bedt en domstol blokkere forbudet, og i New York er det også en gruppe som vil forby loven.

- En mørk dag
Den demokratiske presidentkandidaten Howard Dean, som er lege av yrke, kaller forbudet en «mørk dag for amerikanske kvinner».

Den nye loven er den første omfattende begrensningen i retten til fri abort, som ble innført i USA i 1973. Loven forbyr en spesiell type senaborter hvor fosterets skalle punkteres. Det har vært stor motstand mot denne typen aborter, men aborttilhengere frykter at veien til ytterligere innskrenkninger i retten til fri abort nå vil være kortere.

Leger som heretter gjennomfører den typen aborter som det er lagt ned forbud mot, risikerer to år i fengsel.

- Amen
President Bush signerte den nye loven onsdag i en seremoni som var iscenesatt av Det hvite hus. 400 jublende lovgivere og abortmotstandere tok imot presidenten i en offentlig bygning oppkalt etter tidligere president Ronald Reagan, en sterk støttespiller til antiabort-grupper.

Et «amen» ble hørt fra tilhørerne da Bush tok plass ved et skrivebord for å sette sitt navnetrekk på den nye loven som Kongressen godkjente sist måned, rapporterer CNN.

- I årevis har en grusom form for vold blitt rettet mot barn som er centimeter fra å bli født mens loven har sett en annen vei. I dag har omsider det amerikanske folket og vår regjering konfrontert volden og kommet det uskyldige barnet til unnsetning, sa presidenten i sin tale.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien