Gå til sidens hovedinnhold

Adecco betalte ikke arbeidsgiveravgift

Ledelsen tjente grovt på å ikke betale arbeidsgiveravgift for utenlandske ansatte.

I forbindelse med avsløringene rundt bemanningsselskapet Adecco, og hvordan deres ansatte ved to sykehjem i Oslo-regionen, kommer det stadig nye elementer til overflaten.

Blant de forholdene som nå kommer for en da er at Adecco toppene har tjent store penger på å innordne seg slik at de ikke har betalt arbeidsgiveravgift for svenske ansatte i Norge.

Ved ikke å betale har Adecco kunnet operere med dekningsbidrag på så mye som 22 prosent. Nøkkelen til denne praksisen skal, ifølge Finansavisen, ligge i at de svenske ansatte må jobbe i hvert fall én vakt i kvartalet i Sverige.

I tillegg har Adecco ved bruk av skjemaet E-101 kunnet veilede svenske ansatte i Norge slik at de ikke trenger å betale Trygde avgift, skriver Finansavisen. Dette har i praksis betydd 10 – 15 kroner mer i nettolønn per time.

Anne Stine Talseth, informasjonssjef i Adecco skriver i en e-post til Finansavisen at to eksterne juridiske parter har gått igjennom og vurdert ordningen med å ikke betale arbeidsgiveravgift som innenfor det norske regelverket, men at Adecco er i ferd med å avvikle ordningen.

Som følge av den siste tids avsløringer har Adecco nå begynt å kjempe for sin eksistens og det gjelder ikke bare Adecco helse ifølge Dagbladet. Ifølge avisen har Adecco den siste uken mistet kontrakter for 174 millioner kroner, inklusive den lukrative vikarkontrakten med Oslo kommune.

I tillegg har Bærum-, Oppegård-, Klæbu- og Bergen kommune samt Norges Fotballforbund igangsatt en omfattende gjennomgang av deres samarbeid med bemanning selskapet.

- Ingen er stolte av det som skjer nå. På den annen side har vi ekstremt mange kompetente folk. Vi står sammen i krisen, og vil klare oss. Adecco Helse utgjør for øvrig bare ti prosent av den samlede virksomheten vår, sier Anders Øwre-Johnsen, konsernsjef i Adecco, til Dagbladet.

Han hevder også at han ikke visste om avvikene før NRK avslørte forholdene på Ammerudlunden Sykehjem.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken