Gå til sidens hovedinnhold

Advarer etter Odfjell-kaos

Meglernestor Jan Petter Sissener mener det er farlig å blande sluttpakker og verv. Flere kaller Odfjell-saken patetisk.

I dag ble det klart at presset på Johan Fredrik Odfjell ble for sterkt. Etter samtaler på regjeringsnivå har Odfjell valgt å trekke seg som kandidat til vervet som styreformann i Statoil, kanskje den gjeveste posisjonen i norsk næringsliv.

Odfjells kandidatur ble møtt med massiv motstand fra venstresiden i norsk politikk, som reagerte knallhardt da det ble kjent at bergenseren Odfjell har en fallskjerm på 750.000 kroner i året fra Vesta, uten krav om å jobbe for pengene.

Jan Petter Sissener mener hele Odfjell saken er utidig, og synes synd på Statoil som nå går glipp av en dyktig styreformann.

Farlig terreng
- Jeg synes det er utidig å blande en eller annen sluttpakke fra et tidligere arbeidssted med muligheten for å bli valgt som styreleder. Da beveger vi oss ut i et meget farlig terreng. Jeg synes det er innmari synd at dette blandes sammen, sier Sissener som peker på at politikerne her sitter i glasshus og burde være forsiktig med å kaste stein.

- Politikerne er de i Norge som har de største etterlønnspakkene, sier Sissener som peker på de svært gunstige pensjonsordingene som stortingsfolk har bevilget seg.

Sissener mener det er svært uheldig at det ikke er faglig kompetanse men tidligere lønnsavtaler som er utslagsgivende når styreleder skal velges.

Patetisk, men taust
NA24 iMarkedet har snakket med flere i finansbransjen og i næringslivet i dag om regjeringens behandling av Odfjell. Nesten ingen vil stille opp med kommentarer.

- Patetisk, sier en markedsaktør til NA24 iMarkedet, men vil ikke bli navngitt.

Andre mener at Statoil kanskje burde finne en utenlandsk styreleder, en person som kan være en sparringspartner for Helge Lund og som har tung internasjonal oljeerfaring.

Staten i sin fulle rett
Oljeanalytiker Lars Marius Furu i Fondsfinans mener staten er i sin fulle rett til å utnevne styremedlemmer og peker på at staten ikke har lagt seg inn i forretningsmessige beslutninger hos de børsnoterte selskapene staten har eierandeler i.

- Det har vært slik siden begynnelsen av 70-tallet. Staten har aldri lagt seg inn i forretningsmessige beslutninger i børsnoterte selskaper som de eier. Verken kjøp eller salg, nedleggelser eller andre ting av forretningsmessig art, selv om det har potensielt politiske konsekvenser. Men det ville vært underlig dersom staten som største eier ikke skulle ha rett til å ha en mening om hvem som skal være styreleder i selskapet, sier Furu til NA24 iMarkedet.

Kommentarer til denne saken