Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot borgerkrig i Irak

USA må raskt gi makt til moderate religiøse ledere i Irak og starte samtaler med ytterliggående muslimer, sier en britisk anglikansk utsending.

- Hvis ikke, går det mot full borgerkrig i landet, hevder Andrew White, som er spesialutsending i Midtøsten for erkebiskopen i Canterbury.

Han mener at okkupasjonsmakten har undervurdert de religiøse gruppenes betydning, og at de nå så fort som mulig må sørge for å overlate makt til moderate religiøse ledere.

White er en erfaren fredsmekler som allerede for flere år siden begynte samtaler med irakiske geistlige - den gang de var forfulgt av Saddam Husseins regime. I helgen møtte han den irakiske lederen ayatolla Hussein al-Sadr. Han har også meklet mellom palestinere og israelere, og mellom kristne og muslimer i Nigeria, skriver NTB-Reuters.

Moderate muslimer i Irak mistenker ytterliggående sunnimuslimer fra Saudi-Arabia, samt radikale sjiamuslimer fra Irak for å stå bak flere av bombeangrepene i landet. Ifølge White styrkes de ytterliggående kreftene ved at det strømmer på med penger fra Iran, samt fra islamister i Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer