Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot Facebook

På Facebook blottlegger du deg for både kikkere, journalister og politi.

Les også: Fikk sparken da sjefen så Facebook

Titusenvis av nordmenn har den siste tiden registrert seg som brukere av nettsamfunnet Facebook. Datatilsynet tror mange ikke helt vet hva de gjør. Facebook kan nemlig spre personlig informasjon om deg videre.

Vilkår
Ove Skåra i Datatilsynet sier til Kanal 24 at han frykter folk ikke leser vilkårene før de melder seg inn i nettsamfunnet.

- Mange vet nok ikke at de godtar at Facebook henter inn informasjon fra andre kilder for å få en bedre profil av deg. De kan blant annet bruke blogger, chatte-kanaler, og avisartikler til å hente inn informasjon om brukerne sine.

Samtidig kan de også gi informasjon videre til en tredjepart.

- Informasjon kan ikke gis bort til hvem som helst, men bare til dem som utvikler Facebook-tjenestene videre. Men slike nettsider forandrer seg hele tiden, og ser etter nye markeder. Og da må du regne med at informasjonen du har lagt inn kan bli utlevert og brukt på helt nye måter uten at du kan gjøre noe for å forhindre det, sier Skåra.

Kikkere, journalister og politi
Han er bekymret over at mange legger inn personlig informasjon om seg selv, uten å tenke gjennom hvem som kan få tilgang til den.

- Vi er redd for at mange deler sin politiske oppfatning, tro eller seksuell legning uten å tenke gjennom hvem som kan ha interesse av denne informasjonen. Det de bare hadde tenkt å dele med venner, kan finne veien til kikkere, folk som forfølger deg, journalister, mulige arbeidsgivere eller politiet.

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken