Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot farlige vestlendinger

Professor Frank Aarebrot frykter at misfornøyde vestlendinger kan starte opp et separatistparti.

I Dag og Tid sammenligner han Vestlandet med Baskerland, Catalonia og Skottland. Det sitter i følge Bergensavisen bare én vestlending i regjeringen, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Det er begynt å koke. Jeg merker det når jeg reiser rundt på Vestlandet. Folk er forbannet, sa Aarebrot til Bergensavisen om den saken.

Overfor Dag og Tid utdyper han:

- Det skal liten gnist til for å tenne bålet. I alle klagene, aksjonene, bygdelistene og protestene ligger det et potensial for at noen begynner å tenke helhet, og da kan det fort bli dannet et regionalt protestparti. Og da er helvete løs!

Professoren sier at det alltid er i regioner som er rikere enn sentrum at det vokser frem livskraftige regionale og til dels voldelige partier.

- 70 prosent av nasjonalformuen blir skapt i kystregionen på Vestlandet, men vi får bare 28 prosent tilbake i form av overføringer til sykehus, utdanningssituasjoner med mer, sier han.

Professoren sier at et regionalt vestlandsparti kan føre til at Norge sprekke opp.

- Det er ikke noen automatikk, men det viser seg at landene som sprekker opp, har et regionalt parti. Jeg sier ikke at det skjer her i landet, men jeg vil advar mot at det kan komme til å skje, sier han til Dag og Tid.

FRYKTER DU SURE VESTLENDINGER? TA DEBATTEN HER!

Kommentarer til denne saken