Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot Frp-rente

Kristin Halvorsen er ikke i tvil om at sentralbanksjefen vil øke renta hvis en framtidig Frp-regjering bruker 20-30 milliarder ekstra av oljepengene.

STORTINGET (Nettavisen): - Det er ingen grunn til å lure på hva Norges bank vil gjøre hvis Frp bruker 20 – 30 milliarder kroner mer av oljepengene hvert år, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV) til Nettavisen.

Halvorsen går til frontalangrep mot Frp etter at forskningsdirektør Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag sa at renta trolig vil gå ned i stedet for opp med Frp-politikk.

- Det trekker i retning av at renten kan gå ned, i stedet for opp, sa forskningsdirektør Ådne Cappelen i SSB til NRK.

- Vi har gjettet
Frp konkuderte på sin hjemmeside at SSB gir partiet rett om renta, men dagen etter presiserer SSB at de har gjettet.

- I den tredje beregningen er det skjønnsmessig antatt at lavere priser ledsages av en viss nedgang i rentenivået. Det understrekes at denne antagelsen ikke følger av modellanalyser, men er en gjetning på hvordan Norges Bank vil reagere i rentesettingen, skriver byrået på sin hjemmeside.

- Glad for dementiet
Kristin Halvorsen er svært fornøyd med at SSB nå sier at de har gjettet.

- Jeg skal ikke blande meg borti hvordan SSB beregner, men jeg er glad for at de nå sier at de har gjettet på hvordan sentralbanksjefen vil reagere, sier hun.

Hun er heller ikke i tvil om at hun mener at SSB har gjettet feil.

- Vi behøver ikke å gjette hva sentralbanksjefen vil gjøre. Han har selv sagt klart ifra om at renta vil øke med økt bruk av oljepenger på 20 til 30 milliarder kroner.

- Hvordan ser du på renteøkningen framover med den rødgrønne regjeringen?

- Vi må regne med at renta øker, men vi må unngå en kraftig oppgang. Vi vil bruke 71 milliarder av oljepengene i 2007, og har funnet et godt balansepunkt. Regjeringen vil ikke gamble med en renteøkning. Økning på 1 prosent innebærer 7.000 kroner for ett lån på en millioner kroner, sier Halvorsen.

- Vil regjeringen stramme inn sin pengepolitikk?

- Det er ingenting nå som tilsier at vi vil stramme inn. Den store utfordringen for norsk økonomi nå er å skaffe nok arbeidskraft.

Her kan du lese SSBs beregninger av Frps alternative statsbudsjett.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken