Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot giftige blåskjell på avveie

Frekke tyver har stjålet flere kilo gifitge blåskjell fra en forskningsstasjon i Kragerø. Nå advarer forskerne mot å kjøpe blåskjell av ukjente, fordi skjellene kan gi kraftig diaré og lammelser.

- De som har stjålet setter andre folks helse i fare fordi vi ikke får forsket på de giftige algene skjellene inneholder, sier Tom Bjørn Nilsen i Skjærgårdstjenesten i Kragerø til TV 2 Nettavisen.

Brukes til forskning
Nilsen er fortvilet over at noen kan bli så frekke at de stjeler mellom 10 og 15 kilo blåskjell som skal brukes til forskning. Skjellene skulle forskes på gjennom hele sesongen fram til i november.

- Det er ikke første gang noen stjeler blåskjell fra oss, men det er første gang alle sekkene er borte, forteller han.

Inneholder gift
Det var tirsdag denne uken at Nilsen oppdaget at blåskjellene var borte fra Saltneven målestasjon i Kragerø. Forskningsskjellene er samlet i poser som henger i bøyer, og de kan bare nås ved hjelp av båt.

Skjellene inneholder gift og kan gi helseskader for dem som spiser dem.

- Skjellene i Kragerø-området har vært giftige i noen uker nå. For tiden forsker vi på hvilken av de to hovedtypene giftalger skjellene inneholder, forklarer formannen i Skjærgårdstjenesten.

Kan gi lammelser
Ifølge Nilsen kan blåskjell enten inneholde giftalger som gir kraftig diaré eller giftalger forstyrrer nervesystemet og kan gi lammelser.

- Vi er usikre på hvilken type alger disse skjellene inneholdt, men vi antar at det er diaréalger, sier Nilsen.

Han vil ikke spekulere i hva tyven(e) har tenkt å gjøre med skjellene, men han vil ikke anbefale noen å spise dem.

- Det kan gi mange timer på potta, humrer Nilsen.

Forskning går tapt
Nå må Skjærgårdstjenesten samle opp nye skjell som de kan ta prøver av.

- Det tar noe tid før skjellene akklimatiserer seg i sekkene vi har dem i, så vi kommer til å glipp av masse verdifull forskning på grunn av tyveriet, påpeker Nilsen.

I fjor ble det oppdaget en ny interessant bakterie, som Næringsmiddelkontrollen og Veterinærinstituttet ønsker å forske videre i år.

Skjærgårdstjenesten har anmeldt tyveriet til politiet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien