Oslo (ANB): – Jeg advarer mot at det skal bli lønnsomt å låne penger, sier Per Olaf Lundteigen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Senterpartiets finanspolitiske talsmann mener det var riktig av Norges Bank å sette ned renta med 1,75 prosentpoeng onsdag. Men nå er renten lav nok, mener han.

SENTRALBANKEN: Kjempekutt
BYTT BANK HER - OG SPAR TUSENER

Støtter banken
– Norges Bank tok et radikalt grep, og det er et grep jeg støtter. Nå er vi nede på en styringsrente på tre prosent. Med bankenes påslag innebærer det en rente på rundt fem prosent for dem som skal låne hus innenfor 60 prosent takst. Det er et forstandig nivå på renten. Vi bør ikke gå ytterligere ned før det eventuelt oppstår en ekstraordinær kritisk situasjon. Med en styringsrente på tre prosent vil det fortsatt koste å låne penger, sier Lundteigen.

– Neste trekk nå er å bruke finanspolitikken. Det betyr mer ekspansive budsjetter, sier Lundteigen og sikter til den nye krisepakken som regjeringen skal komme med i månedsskiftet januar/februar.

NETT PÅ SAK: Takk, Norges Bank!

Ny spekulasjon
Sentralbanksjefen har varslet ytterligere rentenedgang neste år, men det er en linje Lundteigen nå fraråder.

– Så du vil ikke ha en styringsrente ned på totallet?

– Nei, for da vil det lønne seg å låne og vi kommer i en situasjon som vi har vært i tidligere. Jeg diskuterte dette med Jens Stoltenberg høsten 2007, og det tror jeg er en debatt statsministeren sent vil glemme, sier Lundteigen.

Han viser til en duell mellom ham og daværende finansminister Jens Stoltenberg i Sarpsborg. Her gikk Lundteigen til felts mot spekulasjonsøkonomien som den gang herjet omkring i verden og la vekt på at det må lønne seg å spare.

FEM PÅ GATA: - Skal gå amok i butikkene
DE FATTIGE: - Renta betyr null og niks

Ble overrasket
Senterpartiets parlamentariske leder Rune Skjælaaen går enda lenger enn Lundteigen i å advare mot for lav rente.

- Jeg ble overrasket over at Norges Bank satte ned renten så mye. Det burde holdt å sette ned renten med ett prosentpoeng. Nå ser jeg en stor fare for at vi igjen kan havne i en situasjon der mange låner seg til fant, sier Sp-toppen.