Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot mobil på fly

Forbudet mot bruk av mobiltelefon på fly er i ferd med å bli lempet. Men nå slår forskere alarm.

(NA24): Forskere ved Canegie Mellon University har funnet ut at mobiltelefoner faktisk kan forstyrre viktige instrumenter på et fly. Det samme gjelder annet elektronisk utstyr, som PCer og spillmaskiner.

- Vi fant at risikoen skapt av dette bærbare utstyret er høyere enn man tidligere har trodd, sier en av forskerne, Bill Strauss, i en pressemelding fra universitetet.

- Dette utstyret kan forstyrre normal drift av viktige cockpit-instrumenter, spesielt GPS-mottagere, som er stadig viktigere for sikker landing, sier Strauss, som også er spesialist på elektromagnetisk stråling ved den amerikanske marinens Naval Air Warfare Center.

Trosser forbudet
Forskerne har i samarbeid med amerikanske flymyndigheter og flyselskaper reist USA på kryss og tvers og overvåket radiosignaler fra bruk av mobiltelefoner.

Og de bekreftet det som har vært en dårlig skjult hemmelighet: Det er en del som bruker mobilen ombord.

Normalt fant de at en til fire mobiltelefonsamtaler ble tatt på hver flytur, og noen av disse blir tatt mens flyene tar av eller landing, spesielt kritiske faser. Det fremkommer ikke om samtalene kom fra passasjerer eller besetningen.

Vil oppheve
Amerikanske flymyndigheter planlegger å oppheve forbudet mot mobil på fly. Også i Europa går det den veien.

Det er forskerne uenige i.

- Vi mener at passasjerenes bruk av bærbart elektronisk utstyr på fly burde fortsette å være begrenset på grunn av sikkerheten til alle involverte, sier en av forskerne, Granger Morgan, i pressemeldingen.

Mange har lenge lurt på om forbudet egentlig er begrunnet i sikkerhet, og spekulert på om dette primært er en måte å tvinge passasjerene til å bruke de dyre telefonene som er bygd inn i stolsetet på en del fly.

Men den nye forskningsrapporten kan altså skape ny debatt om saken.

Flere flyselskaper har gjort forsøk med egne basestasjoner for mobiltelefoner på selve flyet, det ligger an til at flere vil lansere slike tjenester. Men hos SAS har man bestemt seg for ikke å gå videre med slike planer. Selskapet mener foreløpig det blir for dyrt til at det blir interessant for passasjerene.

Forstyrrende
Uansett om det er farlig eller ikke, så er det mange som setter pris på fly som mobilfri sone. I flere spørreundersøkelser har store flertall sagt at de ikke ønsker å bli belemret med medpassasjerenes privatsamtaler en halvmeter unna.

Denne gruppen vil nok sette pris på den nye forskningsrapporten som argumentasjon.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken