Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot nytt jernteppe

Condoleezza Rice sier Russland spiller et farlig spill.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice går hardt ut mot Russland i forkant av Natos hastemøte i Brussel tirsdag formiddag.

- Vi må hindre Russland fra å nå sine strategiske mål, som er å undergrave Georgias demokrati og bruke militære makt til å skade og i noen tilfeller tilintetgjøre Georgias infrastruktur, samt forsøke å svekke den georgiske staten, sa Rice i forkant av møtet, melder nyhetsbyrået AP.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal sammen med Natos 26 utenriksministere delta på et hastemøte i Brussel tirsdag for å diskutere konflikten mellom Russland og Georgia.

Farlig spill
Rice understrekte at Nato-alliansen ikke vil godta at Russland gjenskaper en ny kald krig ved å trekke «nye linjer» gjennom Europa og true tidligere Sovjet-republikker til å underkaste seg.

Den amerikanske utenriksministeren kritiserte også Russlands tidligere maktdemonstrasjon med russiske militærfly langs kysten av Alaska og norskekysten.

- Dette er et svært farlig spill og kanskje noe russerne vil revurdere, sa Rice.

Den russiske presidenten Dimitrij Medvedev signerte en våpenhvileavtale med Georgia lørdag, som ble forhandlet fram av den franske presidenten og EU-president Nicolas Sarkozy. Medvedev lovte å trekke de russiske styrkene ut av de okkuperte områdene i Georgia i løpet av mandag, men dette løftet har så langt ikke blitt innfridd.

- Putin trekker i trådene
Rice gikk langt i å antyde at Medvedev er maktesløs og at det er hans mektige forgjenger statsminister Vladimir Putin som trekker i trådene.

- Det tok ikke de russiske styrkene særlig lang tid å rykke inn og det bør virkelig ikke ta så lang tid å trekke seg ut, sa Rice.

Samtidig pågår det en fangeutveksling mellom russiske og georgiske styrker i en landsby utenfor Georgias hovedstad Tbilisi tirsdag formiddag, melder Reuters. Det er blant annet en russisk pilot som ble tatt i fange da han ble skutt ned i georgisk luftrom.

LES OGSÅ: Sverige bryter med Russland

Kommentarer til denne saken