Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot SAS

YS-leder Randi Bjørgen forventer at myndighetene tar ansvar dersom SAS Braathens-ruter forsvinner til andre datterselskaper.

Det er Dagbladet som i dag skriver at konsernledelsen i SAS planlegger å la egne datterselskaper fra Øst-Europa og Finland ta over ruter fra SAS Braathens i Norge.

- Dersom dette er riktig betyr det at konsernledelsen i SAS legger planer for kynisk dumping av norske ansatte. Dette er helt uakseptabelt, sier YS-leder Randi G. Bjørgen i en melding.

- Ikke holdbart av regjeringen
YS-lederen forventer at myndighetene tar ansvar.

- Jeg registrerer at det fra enkelte hold vises til at den norske stat ikke har noen former for rent eller negativt flertall på eiersiden. Realiteten er imidlertid at SAS som selskap er tuftet på nasjonalt eierskap, hvor samfunnsansvar alltid har vært en sentral bærebjelke, sier YS-lederen.

- Det er ikke holdbart at regjeringen sitter stille og lar et slik brutal omlegging av selskapets drift skje. Jeg krever at regjeringen snakker med sine partifeller blant annet i den svenske regjeringen, slik at styret i SAS får krystallklar beskjed om at dette er uakseptabelt. Dersom konsernledelsen i SAS har problemer med å forvalte selskapets samfunnsansvar, bør de kanskje vurdere om de selv egner seg til å fortsette.

Konsekvenser i distriktene
YS-lederen frykter at slaktingen av SAS Braathens vil kunne få distriktspolitiske konsekvenser for Norge.

- Det er ingen hemmelighet at samfunnsansvaret som har ligget hos SAS Braathens hele tiden, også har bidratt til en god infrastruktur for hele distrikts-Norge. Dette vil med stor sannsynlighet bli svekket dersom konsernledelsen får det som den vil, sier Bjørgen.

Styremøtet i SAS holdes i Stockholm 14 juni.

Kommentarer til denne saken