Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot sexy antrekk

Voldtekt er et problem for kvinner på ferie. Europeiske Reiseforsikring mener lettkledde damer kan friste mange overgripere.

(SIDE2): Lege og medisinsk fagdirektør Sverre Kjølstad i Europeiske Reiseforsikring er ikke redd for reaksjoner når han nå advarer damer mot hvordan de kler seg i ferien og indikerer at dette er et problem.

- Selv om man kler man seg sexy og veldig utfordrende, legitimerer ikke det en voldtekt. Jeg bare påpeker at man på ferie bør være enda mer forsiktig, sier Kjølstad til Side2.

- De kulturforskjellene som eksisterer gjør at det dessverre er slik, presiserer han. - Det handler om å ha respekt for de man besøker. Ta hensyn til stedets skikker og religion.

Lite klær, mye alkohol
Ifølge Europeiske og andre forsikringsselskaps tall utsettes minst 25 norske kvinner for voldtekt på ferieturer i utlandet hvert år. På grunnlag av disse tallene ber de norske kvinner tenke litt ekstra på hvordan de ter seg og kler seg på tur.

Kjølstad mener kombinasjonen lite klær, mye alkohol og vill festing kan føre til farlige situasjoner. Men det er ikke nødvendigvis på partyøya Ibiza eller Ayia Napa på Kypros at overgrepene skjer.

– Jeg tror faren for kulturkollisjoner er størst i Hellas, og østlige deler av Europa, pluss Asia og Afrika, sier Kjølstad.

Vil hjem
Europeiske hjelper årlig i gjennomsnitt ti kvinner som er voldtatt på ferie.

- Mørketallene er antakeligvis store. Mange melder nok ikke en voldtekt til oss, men tar kontakt direkte med reiseoperatøren, sier Kjølstad.

De aller fleste som blir voldtatt i utlandet vil hjem så raskt som mulig, og de vil ofte ha med seg reisefølge.

- Vi sørger for å få folk hjem om det er det de ønsker. Eventuelt så sender vi slekt eller venner ned som reisefølge. Et voldtektsoffer får også psykiatrisk assistanse fra oss til de får den hjelpen de trenger fra det offentlige her hjemme, forklarer han.

Forsikringsselskapet opplever ofte at offeret ikke får like god hjelp fra de lokale myndighetene som her i Norge, både på grunn av språkvansker og kulturforskjeller.

- Samtidig er den medisinske undersøkelsen og bistanden ofte på langt nær så god som her hjemme, forklarer legen.

Her er noen råd fra forsikringsselskapet:
- Ta hensyn til lokale kulturforhold, både i klesveien og oppførsel.

- Vær varsom med alkohol og andre rusmidler.

- Ta vare på hverandre og pass på reisekompisene dine. Ikke etterlat noen på festen.

- Hold øye med drinken din. Det er fort gjort å snike sløvende medikamenter i glasset.

- Gå aldri alene. Ikke sett deg inn i biler til ukjente.

- Sett klare grenser for hva du aksepterer og ikke.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken