Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot stor skredfare

Snø og sterk vind vil lokalt føre til stor snøskredfare. Sjekk påskeværet ditt her.

Meteorologisk institutt går mandag ut og advarer mot at det tirsdag vil bli lokalt stor snøskredfare og vanskelig kjøreforhold i fjellet i Agder, Telemark og Buskerud, særlig i vestlige områder av Langfjella.

Snø og til dels sterk vind overtar nå nemlig for finværet i disse områdene.

- Det kommer tirsdag formiddag inn nedbør i Langfjella, både i form av sludd og snø. I tillegg vil det blåse en god del, opp i kuling, og det vil bli relativt mildt. Lokalt vil dette gi stor snøskredfare, sier meteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

Sjekk været der du bor her!

Verst i Agder og Telemark
Temperaturen i området vil ligge på rundt null grader, eller noe i overkant av null grader, og det vil også gi litt snøsmelting.

- Nedbøren som kommer vil feste seg oppå den løse snøen, og det fører til større snøskredfare. I tillegg vil vinden, som presser snøen sammen, også øke skredfaren. Det vil også bli vanskelige kjøreforhold, sier Eriksen.

Skredfaren vil lokalt komme opp i faregrad 4, som betyr en stor fare for skred fordi snødekket har svake bindinger i de fleste brattheng.

Les mer om skredfareskalen her.

Meteorologen sier det ser ut til at uværet vil gå verst utover fjellområdene i Agder og Telemark. Sterkest vind er det ventet på vestsiden av Langfjella, mens mest nedbør ser det ut til å komme i sørøstlige områder av fjellområdet.

- Det vil komme en del nedbør, sier Eriksen til Nettavisen.

Dovrefjell: - Opp til liten storm
Det kan også komme litt snø lengst sør i Jotunheimen og i Rondane tirsdag.

- Men nedbøren kommer inn veldig sent på dagen, og det er veldig lite, sier Eriksen.

I Trollheimen, Strynfjellet og Dovrefjell blir det stort sett oppholdsvær. Det blir lite vind, bris eller frisk bris i Jotunheimen, Trollheimen og på Strynfjellet, men i Dovrefjell og i Rondane vil det blåse en del mer.

- Spesielt blir det sterk vind lengst nord i Dovrefjell. Der er det faktisk mulighet for opp til liten storm på de mest utsatte stedene sent på dagen, forteller meteorologen.

Han ber folk som ferdes i de skredutsatte områdene være forsiktige.

- Lytt til værmeldingen og kle deg deretter. Ikke gå utenfor oppkjørte løyper, og ikke ta unødvendige sjanser, sier Eriksen.

Vil du ha sol? da blir du skuffet.
Tirsdag og onsdag vil også bli preget av grått og vått vær i lavlandet på Sør- og Østlandet.

- Gråværet kommer først inn i Agder tirsdag morgen, deretter i Telemark og så går det videre nordover. Det blir regn, men over 600 til 800 meter kan det lokalt komme snø i perioder, sier Eriksen.

I Oslo er det ventet at det vil bli gråvær først utpå ettermiddagen, og det kan derfor bli sol først på dagen.

- Torsdag ser det ut til at det blir litt roligere vær igjen, med en god del opphold i sør. Men så ser det ut til at det blir litt dårligere igjen i helga med mer nedbør. Verst i denne perioden blir det i Agder og Telemark, sier Eriksen.

- Men blir det mer påskesol i sør?

- Sola kan titte frem av og til, men frem til og med helga blir det generelt vått og grått. Det blir ikke noen god påske i sør værmessig. Påsken kom nok litt for sent i forhold til været, sier meteorologen.

Nedbør og mildt i hele landet
På Vestlandet blir det ganske fint vær tidlig tirsdag morgen, men så overtar også gråværet der.

- Tirsdag starter for Vestlandet sin del med oppholdsvær og mulighet for litt sol tidlig på dagen, men allerede fra formiddagen vil det skye til og så kommer det inn litt regn som brer seg østover, sier meteorolog Beathe Tveita ved Storm Weather Center til Nettavisen.

Det vil bli forholdsvis mildt og en sørlig vindretning over hele Sør-Norge.

- Fra Trøndelag og Møre og Romsdal blir det ganske bra vær først på dagen, med en god del sol, men så skyer det til utover ettermiddagen og kvelden. Det kan da komme litt nedbør lengst i sør, sier Tveita.

I Nordland blir det tirsdag ganske bra vær, med lettskyet oppholdsvær.

- Det blir litt mer skyer nord for Salten, og det er mulighet for at det kommer litt nedbør der også. Snøgrensa der vil ligge mellom 300 og 500 meter, sier meteorologen.

I Troms og Finnmark blir det skyet eller halvskyet vær, men det vil bli enkelte snøbyger på kysten av Øst-Finnmark.

- Utover i uka blir det litt mer skiftende vær, med perioder med nedbør egentlig i hele landet. Det blir fortsatt mildt, men ingen høytrykk vil dominere å gi strålende sol, selv om det vil bli lettere vær i perioder, sier Tveita.

Dette øker skredfaren:
Generelt øker skredfaren ved sterkt snøfall (mer enn ca. 20 cm pr. døgn) ledsaget av vind eller når lufttemperaturen stiger brått. Skredfaren øker også når det er kraftig solinnstråling eller når det regner på snødekket.

* Bratte skråninger som ligger i lé for vinden er mest utsatt for skred. Unngå derfor bratte skråninger hvor det ser ut til å ligge mer snø enn ellers i fjellsida.

* Vær også oppmerksom i mindre heng dersom du har mistanke om skredfare. Selv om overflaten virker fast og hard, kan løse lag nede i snødekket medføre skredfare.

* Hører du «drønn» i snødekket, er dette tegn på skredfare.

* Vær ekstra varsom dersom du ser at det nylig har gått skred.

Kilde: www.snoskred.no

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken