Gå til sidens hovedinnhold

- Afghanere risikerer dødsdom

Fjernsynskanalen al-Jazeera viste afghanerne med korsprydete t-skjorter i Norge.

Den omstridte reportasjen som skal ha fremstilt de afghanske asylsøkerne som konvertitter på afghansk-tv kan stamme fra en av sendingene til den internasjonale arabiske fjernsynskanalen Aljazeera. Det melder TV 2 Nyhetene.

Se nyhetsinnslaget på TV 2 Sumo

Kvarme stoppet utsendelse
Lørdag ble utsendelsen av 15 afghanere stoppet etter at Oslo-biskop Ole Christian Kvarme ringte utlendingsnemda og hevdet at flere av de afghanske asylsøkerne av afghansk tv var blitt fremstilt som konvertitter. TV 2 viste mandag bilder fra reportasjen som kan være utgangspunktet for disse påstandene.

Reporter Samir Shatara jobber i den internasjonale arabiske fjernsynskanalen Aljazeera. Han fulgte de afghanske asylsøkerne på deres pilgrimsferd fra Trondheim til Oslo i mai og laget senere en reportasje som ble publisert på tv-kanalen tidlig fredag morgen.

Kristne symboler
I reportasjen blir det ikke uttalt at flere av afgahnerene har konvert til kristen tro, men bildene viser tydelig flere afghanske asylsøkerne ikledd sterke kristne symboler.

Advokat bekymret
Advokat Djordje Borojevic represeneterer flere av afgahnerne som skulle vært sendt ut av landet på lørdag. Han er nå bekymret for hvilke signaler al-Jazerra-reportasjen kan ha sendt ut.

- På det jeg ser av bildene er det flere afghanere som er kledd i klær de har fått utdelt fra kirken, der det klart kommer frem at det er kors på brystet, uttaler Borojevic til TV 2. Han mener dette kan skape problemer for dem i hjemlandet.

- Alvorlig i Afghanistan
- Dette kan bety at de oppfattes som konvertitter, sier han.

Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken, nestleder i Prio, sier konvertering til kristendom kan medføre dødsdom for afghanerne.

- I Afghanistan sees dette som et alvorlig spørsmål, særlig blant en del religiøse lederne. De mener nok at konvertering fra islam medfører dødsdom, sier Harpviken til TV 2.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk