Forsvarsordrer har de siste årene strømmet til halvstatlige Kongsberg Gruppen. Den amerikanske hæren har vært storkjøper av et produkt som beskytter soldater i pansrede kjøretøyer. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) fredag.

For tre år siden inngikk Kongsberg Gruppen og US Army en rammeavtale om et felles anskaffelsesprogram for våpensystemer til US Armys kjøretøyprogram på mellom 11 og 12,5 milliarder kroner. Programmet går under navnet Common Remotely Operated Weapon Stations (Crows).

Kongsberg Gruppen økte driftsinntektene i andre kvartal med 21,4 prosent til 3,9 milliarder kroner, og driftsresultatet ble forbedret med 78,1 prosent til 440 millioner kroner. Ved utgangen av juni hadde konsernet en ordreinngang på 6,9 milliarder mot 9,4 milliarder kroner ved samme tidsrom ifjor.

Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen er ikke bekymret for ordretørke dersom flere land trekker soldatene sine ut fra Irak og Afghanistan.

Han understreker overfor DN at krigene i Irak og Afghanistan illustrerer behovet for fjernstyrte våpenstyringssystemer for å beskytte mannskapene i kjøretøyene.

Qvam tror det norske styringssystemet vil bli kjøpt av mange land i årene fremover.

Kongsberg Gruppen kan også bli en storvinner etter at regjeringen har besluttet å kjøpe den amerikanske jagerflytypen Joint Strike Fighter. Det norske teknologiselskapet har inngått rammeavtaler for levering av deler til flyene som hittil er på rundt to milliarder kroner.