Gå til sidens hovedinnhold

Afghansk grunnlov vedtatt

Det afghanske storrådet Loya Jirga vedtok søndag landets nye grunnlov.

De 502 delegatene fra alle deler av landet kom sammen for første gang siden torsdag og vedtok forslaget med konsensus, melder NTB-Reuters-AFP. Delegater som støttet forslaget ble bedt om å reise seg, hvorpå et overveldende flertall fulgte oppfordringen.

Storrådet har sittet sammen i drøye tre uker, og konfliktene har vært mange, inntil delegatene til slutt greide å få grunnloven på plass søndag.

Noen timer tidligere var et forslag forhandlet fram bak lukkede dører.

- Det er gode nyheter. Vi er kommet fram til en konklusjon, sa nestleder i Loya Jirgas grunnlovskommisjon, Mirwais Yasini, til delegatene søndag formiddag.

De siste forhandlingene bak lukkede dører skal ha dreid seg om språk. I det første utkastet var kun dari og pashto foreslått som offisielle språk. Men senere ble det bestemt at minoritetsspråk, som usbekisk, skulle få status som det tredje offisielle språket i områder der flertallet av befolkningen snakker dette.

Møtet i Loya Jirga er nå inne i sin fjerde uke. Det har tatt dobbelt så lang tid å komme fram til enighet i forhold til hva president Hamid Karzai hadde håpet.

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling