Gå til sidens hovedinnhold

Air France-piloter ble advart

Air France advarte sine piloter allerede i fjor om problemer med Airbus-flyene som kan ha forårsaket ulykken.

I november i fjor advarte flyselskapet Air France sine piloter om at det hadde vært et stort antall hendelser med hastighetsmålerne på selskapets Airbus A330-fly, som er tilsvarende flytype som styrtet i Atlanterhavet i forrige uke.

Det kommer fram i et notat som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til. I det to sider lange notatet, som er datert 6. november 2008, står det at hendelsene er tilknyttet avvik med flyets hastighetsmåler og at pilotens kontrollpanel viste feil hastighet ved flere anledninger.

Piloter bekrefter advarselen
To Air France-piloter, som ønsker å være anonyme, bekrefter overfor det franske nyhetsbyrået autentisiteten til dokumentene.

Én av pilotene opplyser at «Air France visste allerede i november i fjor om problemene som antas å kunne forklare årsaken til flystyrten i forrige uke».

SISTE: Åtte nye omkomne er funnet

Den franske flyhavarikommisjonen har opplyst at ulykkesflyet sendte misvisende signaler til cockpiten på flyets hastighet like før katastrofen inntraff. Flyet sendte ut hele 24 automatiske feilsignaler de siste minuttene før flykræsjen.

I notatet fremgår det at pilotene ble oppfordret til å lese de tekniske introduksjoner nøye slik at de kunne lettere identifisere feil med flyets måleutstyr.

Etter flyulykken i forrige uke gikk flyprodusenten Airbus ut og oppfordret piloter til å gjennomgå rutinene for å håndtere problemer motstridende fartsdata.

Flere fly opplevde feil
Frankrikes transportminister Dominique Bussereau opplyste søndag at det var for tidlig å fastslå årsaken til ulykken, men han bekreftet at en rekke Airbus-fly hadde opplevde feil med hastighetsmåleren, skriver Dow Jones Newswires.

- Det har vært hendelser på Airbus-fly, og mulig andre fly, hvor disse sensorene iser i fuktige områder, i en fordypning, i et område med stormer, og dermed avgir feil hastighet, sa Bussereau til RTL radio.

- Det er åpenbart at hvis pilotene i cockpiten ikke lenger får den korrekte farten, så kan det føre til konsekvenser for flyets levedyktighet, sa Bussereau.

USA bistår i søket
Franske myndigheter jobber nå intens med å lokalisere flyets svarte bokser, noe som er en svært vanskelig jobb fordi de trolig ligger på et dyp på mellom 6000 og 8000 meter.

De to svarte boksene, flyets ferdskriver og taleregistrator, vil dersom de blir funnet trolig kunne gi svaret på hva som forårsaket flystyrten.

To høyteknologiske maskiner, som tilhører den amerikanske marinen, blir nå ifølge Pentagon fløyet til Brasil for å bistå i søket, melder nyhetsbyrået AP.

Les også: Har funnet haleroret

Air France 447 forsvant uten spor da det fløy over Atlanterhavet 1. juni på vei fra Brasil til Frankrike. 228 mennesker var om bord og samtlige antas å være omkommet. Så langt er 24 omkomne funnet flytende i Atlanterhavet. De omkomne ble funnet i et område som ligger om lag 440 kilometer nordøst for øygruppen Fernando de Noronha utenfor den brasilianske kysten.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken