LA KINGS - NY RANGERS 3-2 (OT):

LOS ANGELES(OSLO (Nettavisen): Denne sesongen har gitt Mats Zuccarello hans definitive gjennombrudd i National Hockey League (NHL).

26-åringen produserte 59 poeng på 77 kamper i grunnserien og ble dermed beste poengplukker i New York Rangers. I sluttspillet vartet han opp med 13 poeng på 24 kamper - fjerde best i laget.

Oslogutten kom også fortærende nær å avslutte sesongen med å vinne det gjeveste du kan vinne i ishockey: Stanley Cup.

Det endte til slutt med tap 1-4 i kamper, etter en maratonthriller av en kamp natt til lørdag i Staples Center i Los Angeles.

- Taper for et bedre lag

- Akkurat nå er det jævlig tungt. Vi taper 4-1 i kamper. Vi taper mot et lag som finner måter å vinne hockeykamper. De fortjener å vinne når de finner måter å score mål og avgjøre kamper på, sier Mats Zuccarello til Nettavisen.

- Hadde vi vunnet her, hadde det vært helt åpent. Vi jobber knallhardt og jeg er utrolig stolt over å være en del av det laget her og spille for New York Rangers, når man ser hvordan man oppfører seg og viser vilje, men det er klart at dette kommer til å være tungt en stund, legger han til.

- Hvor stor del av dette er uflaks og hvor stor del handler om ferdigheter?

- Det har mye med dyktighet å gjøre når de avgjør kamper. Vi har litt uflaks, det er klart, men vi kan ikke skylde på det. Vi taper 4-1 i kamper og derfor må vi si at vi taper for et bedre lag, svarer Zuccarello.

Alec Martinez ble den store helten, med sin scoring nesten 15 minutter ut i femte periode. Den ga Los Angeles Kings en 3-2-seier i en kamp som kunne vippet begge veier - utallige ganger.

New York Rangers og Mats Zuccarello skal likevel være stolte over å ha overgått alles forventninger og slått ut flere lag som på papiret så ut til å være bedre. Det klarer ikke oslogutten å tenke på i dag.

- Jeg har aldri tapt en Stanley Cup-finale før, men det kjennes som at dette kommer til å sitte i en stund, sier Zuccarello til Nettavisen.

Nå er sesongen over og fokuset vil for Zuccarellos del snart skifte over til kontraktsforhandlinger med Rangers. Han kan regne med en saftig lønnsøkning fra denne sesongens 1,15 millioner dollar.

Svak start

Seieren i Madison Square Garden i forrige kamp ga New York Rangers en ny tur til California. Los Angeles var klar favoritt i den femte finalekampen, og tok også ledelsen etter bare seks minutters spill.

Justin Williams fikk lurt et backhandskudd forbi Henrik Lundqvist og scoret sitt niende sluttspillmål.

New York Rangers ga ikke opp etter 0-1-trøkken. Tvert imot løftet bortelaget seg et hakk og satte Kings under press. Utskjelte Brad Richards fikk et par anstendige målsjanser, men skjøt utenfor, mens Jonathan Quick tok seg av resten av utfordringene fra Rangers i første periode.

Rangers-trener Alain Vigneault sparte ikke på kruttet - det kan man ikke gjøre når man er ett tap unna å tape Stanley Cup-finalen. Kanadieren kjørte stjernebacken Ryan McDonagh så hardt han kunne. McDonagh spilte mest av alle i overtall, i undertall og i fem mot fem, og rundet ti minutter på isen allerede i første periode. Han endte opp med over 42 minutter.

Tidlig i andre periode tok Mats Zuccarello tak i kampen med et dominerende skift, men det ga ikke uttelling i form av mål.

Skaffet overtall

Det gode skiftet til Zuccarello virket som en vekker på hjemmelaget, som kom til en rekke farlige situasjoner foran Lundqvist i løpet av de neste skiftene.

En utvisning som Zuccarello provoserte ga Rangers et overtallsspill mot slutten av andre periode, som bortelaget utnyttet til å sette inn 1-1. Ryan McDonagh fant Chris Kreider foran mål med en hard pasning, som sistnevnte styrte forbi Jonathan Quick og i mål.

På tampen av midtperioden fikk Rangers utvist Dominic Moore i to minutter, men Brian Boyle sørget for at det likevel ble Rangers som scoret mål. 30 sekunder gjensto av perioden da Boyle banket pucken opp i bortre kryss etter å ha rundet Drew Doughty.

Carl Hagelin, som har vært en åpenbaring i dette sluttspillet, kranglet til seg pucken i duell med Slava Voynov og spilte den videre til Boyle.

Los Angeles Kings økte trykket i tredje periode, og Rangers ble reddet av Henrik Lundqvist ved flere anledninger.

Lundqvist storspilte

Zuccarello ble utvist 7,39 minutter ut i perioden, for en tripping på Jake Muzzin, men det kunne se ut som det var Muzzin som stakk fram foten for å provosere fram en slik utvisning.

- Dette er en dårlig dommeravgjørelse. Det var en tripping av Muzzin, ikke Zuccarello, mener NBCs hockeyekspert Keith Jones.

Det tok bare noen sekunder 17, for å være nøyaktig - før Marian Gaborik utlignet til 2-2 i det påfølgende overtallsspillet for hjemmelaget. Et skudd fra Drew Doughty ble stoppet av Lundqvist, men Gaborik var raskest framme på returen og scoret sitt 14. sluttspillmål.

Zuccarello vil ikke klage på utvisningen.

- Det er sånt som skjer. Det går fort der ute. Det er synd at de skal gjøre mål, og det er ikke sånn at jeg prøver å få utvisning, men det er en del av gamet. Akkurat nå har ikke det så mye å si. Vi har tapt. Jeg føler at det ikke var utvisning, men det spiller ingen rolle nå, sier Zuccarello.

Skal man være ærlig, var ikke utligningen ufortjent. Kings hadde et 7-1-overtak i skudd på mål de første ti minuttene av tredje periode.

På dette tidspunktet trengte New York Rangers at en av de såkalte stjernene i laget, som Rick Nash, Brad Richards eller Martin St. Louis, skulle ta et ekstra ansvar, men i årets sluttspill er det ofte rollespillerne som har imponert mest.

Denne gang ble alt ansvar lagt på Henrik Lundqvist. Tidvis kunne man få inntrykk av at det var én svenske alene mot resten av verden utpå isen i Staples Center.

Lundqvist holdt stand. Rangers holdt stand, tross 3-12 i skudd i tredje periode. Klokka tikket ned til 0 minutter og 0 sekunder - og for tredje gang i finaleserien ble det en periode nummer fire.

Zuccarello nær heltestatus

Sudden death. Første målet vinner. To mulige utfall: Enten en flyreise tilbake til New York og ny match natt til tirsdag, eller utdeling av Lord Stanleys pokal til Los Angeles Kings.

Los Angeles Kings startet best, og skapte en rekke sjanser de første to minuttene. Så våknet Rangers, og både Rick Nash og Derek Stepan fikk svært gode tilbud som de ikke slo til på.

Fire minutter ut i fjerdeperioden fikk Kings en utvisning og Rangers to minutter med overtallsspill.

Det tok ikke mange sekundene før Ryan McDonagh strakk armene triumferende i været, men Rangers-backen var for tidlig ute. Skuddet hans gikk stang ut og var ikke inne i målet.

Sjansene florerte for begge lag.

Tyler Toffoli skjøt pucken i tverrliggeren for Kings snaut 13 minutter ut i den første overtidsperioden.

Mats Zuccarello var nær scoring to ganger på få sekunder. Først med en styring av et skudd fra blålinja, deretter med et skudd fra midt foran mål da pucken ble liggende og vente på ham der. Styringen stoppet Quick, skuddet gikk i muren av spillere foran ham.

Like før fjerde periode tok slutt, fikk Chris Kreider sjansen alene med Quick under en kontring, men Kreider klarte ikke å overliste den amerikanske keeperen.

Williams kåret til bestemann

Dermed ble det også en femte periode.

I andre overtidsperiode var Jeff Carter tidlig nær et seiersmål, men hans styring gikk i stangen bak Lundqvist og ut igjen.

Like etterpå var det Mats Zuccarellos tur til å gjøre det samme: Styre skuddet fra en lagkamerat videre til stolpen bak Quick og ut igjen.

14,43 minutter ut i femte periode falt avgjørelsen. Tyler Toffoli kom til skudd mot Henrik Lundqvist, som måtte gi retur og den tok Alec Martinez seg av. Backen med nummer 27 på ryggen hadde et åpent mål og bommet ikke.

- Vi visste at dette ville bli en tøff serie, sier Martinez til NBC etterpå.

Los Angeles Kings fikk sin fjerde seier, den tredje i overtid, og kunne heve Stanley Cup-pokalen til himmels.

Justin Williams i Los Angeles Kings ble tildelt Conn Smythe Trophy som sluttspillets viktigste spiller. Han gjorde 24 poeng på 25 kamper og åtte av dem på disse fem finalekampene mot Rangers.

Se høydepunkt her (video med tillatelse av Viasat og Viaplay.no)

HTML EMBED