GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Til investorenes store fortvilelse ble heller ikke ukens siste dag en opptur på Wall Street. Torsdag raste verdens mest kjente indeks, Dow Jones, til det svakeste nivået siden august for to år siden. Fredag ble denne nedgangen ytterligere forsterket.

NA24 - din næringslivsavis

- Folk handler med mye følelse. Jeg tror at markedet forsøker å lage en bunn, men spørsmålet er om det vil holde seg der eller bare krasje igjennom. Det føles akkurat som teknologiboblen i 2000, du vet at det er noe galt, men at det er vanskelig å time det, sier økonom og markedsanalytiker Alexander Paris, ifølge Associated Press.

Bekymringene knyttet til boligmarkedet, finansmarkedene og ikke minst den siste tidens eksplosjonsartede oljepris er mer enn investorene klarer å bære.

- Vi er kommet til det stadium at høyere oljepriser virkelig har begynt å bite, sier Richard Batty, strategidirektør ved Standard Life Investments, til Marketwatch.

Sterke tall
Tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at forbruket i USA økte med 0,8 prosent i mai. Samtidig økte inntektene til husholdningene med 1,9 prosent.

Dette er langt bedre enn ventet. På forhånd ventet økonomene at forbruket og inntektene til de amerikanske husholdningene ville vokse med henholdsvis 0,7 og 0,4 prosent i mai.

Forbruksveksten i april ble revidert opp til 0,4 prosent fra 0,2 prosent, mens inntektene forble uendret på 0,3 prosent.

Kjerneprisindeksen PCE steg med 0,1 prosent i mai, mens det på årsbasis viser en vekst på 2,1 prosent. Her ventet økonomene en vekst på henholdsvis 0,2 og 2,1 prosent.

Den amerikanske sentralbanken har et mål der inflasjonen skal ligge mellom 1,5 og 2 prosent.

Laber forbrukertillit
Børsene fikk seg en ny smekk da forbrukertillitsindeksen fra Universitetet i Michigan ble lagt frem fredag ettermiddag. Indeksen er i juni på 56,4 poeng. Det er ned 56,6 poeng i mai. Dette er det laveste tallet siden 1980 og den tredje laveste målingen i undersøkelsens 56-årige historie. Økonomene ventet at forbrukertilliten ville havne på 56,7 poeng.

Oljerekorder
Torsdag steg WTI-oljen med 3,8 prosent, eller mer enn fem dollar, til det som da var en ny sluttnoteringsrekord på 139,64 dollar fatet.

Fredag fortsatte bare oljeprisens elleville himmelferd, om enn i et noe mer edruelig tempo. I løpet av sesjonen ble det satt ny rekord med over 142 dollar fatet, men store deler av oppgangen forsvant igjen mot slutten.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet frontkontrakten på WTI-oljen 140,06 dollar fatet. Dette var en oppgang på 0,3 prosent og bare så langt i år har oljeprisen steget med nesten 50 prosent.

- Den svake dollaren har sendt prisene høyere og du ser at mer penger flytter seg fra aksjer til råvarer. Markedet må kanskje ta seg en pause etter at det har passert 142 dollar for første gang, men det betyr på ingen måte at oppgangen er over, sier Tom Bentz hos BNP Paribas, ifølge Bloomberg.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -0,93% til 11.346,51

Nasdaq -0,25% til 2.315,63

S&P 500 -0,37% til 1.278,38

Har du et næringslivstips - kontakt NA24