Gå til sidens hovedinnhold

Aksjer banker sex

I Kina googles det oftere på ordet «aksje» enn «sex».

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den kinesiske økonomien har gått så det griner de siste årene, noe som har ført til at børsene har mangedoblet seg i verdi i samme periode, bare i fjor steg aksjene notert i Shanghai med hele 97 prosent. Kinesernes elleville aksjehandel viser seg nå også på hvilke ord som er mest populære å google på Google China.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Blant de mest populære søkeordene fant mannavnet på tre banker, «aksje» mens «QQ», som er et kinesisk bilmerke og en kinesisk versjon av kommunikasjonsprogram likt MSN.

Penger teller
De mest populære ordene bærer preg av penger og teknologi.

Foruten «QQ» på førsteplass havnet China Merchants Bank, Industrial and Commercial Bank of China og China Construction Bank på 2., 3. og 6. Plass, mens «aksje» havnet på fjerdeplass.

I flere vestlige land topper sex listen over de mest populære søkeordene. En medvirkende årsak til at sex ikke når opp på kinesiske goggle-søk kan skyldes at landets myndigheter i stor grad forbyr nettporno.

Verdt sin vekt i svin
Aksjer som både er notert i Shanghai og i Hongkong er ofte dobbelt så høyt verdsatt i Shanghai, hvor handelen domineres av lokale småsparere, som i Hongkong, hvor utenlandske investorer er toneangivende.

Businessmagainet Forbes skriver at mange småinvestorer i Kina bruker en heller utradisjonell metode for å verdsette aksjer. Hvis en aksje koster mindre enn et halvkilo svinekjøtt, er den billig. Det vil si rundt 8 yuan, eller drøyt 6 kroner.

Les også: Kina-boblen

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer