Gå til sidens hovedinnhold

Aktor hyller Nokas-tiltalt

Thomas Ingebrigtsen fikk skryt i retten.

STAVANGER (Nettavisen): Ingebrigtsen er den eneste tiltalte som har navngitt flere av dem som nekter straffskyld.

- Thomas Ingebrigtsen er, etter vår oppfatning, en modig mann. Han er den eneste som tar konsekvensene av det han har vært med på. Han gir ikke bare uttrykk for anger. Han er den eneste som legger alle kortene på på bordet.

Det sa aktor Arild Dommersnes da han startet avslutningsprosedyren i Nokas-rettssaken onsdag.

«Han er den eneste som tar konsekvensene av det han har vært med på»

Aktor Arild Dommersnes

- Ikke feile opplysninger
Thomas Ingebrigtsen er ett av påtalemaktens sterkeste vitner mot to av de fire Nokas-tiltalte som fremdeles nekter for å ha vært med på dødsranet. 27-åringen fra Sandnes utpeker nemlig som eneste person Metkel Betew og Thomas Thendrup.

Gjennom ankesaken i Gulating lagmannsrett har det vært rettet kraftig skyts mot Ingebrigtsen fra de andre tiltalte, for å undergrave hans troverdighet.

- Sett fra vår side, har det vært stor vilje til å ramme ham. I en viss forstand er det riktig at han har holdt tilbake ting rundt sin egen rolle, men det er ingen som har sagt at han uriktig kaster mistanke mot de feile personene, sa statsadvokat Dommersnes.

- Gav to tilståelser
Statsadvokat Dommersnes brukte mye tid på å fortelle juryen at Ingebrigtsens forklaring langt på vei må være troverdig.

- Det er verdt å merke seg at det har kommet to tilståelser etter at Ingebrigtsen kom med sin forklaring. Både Ridvan Halimi og Kjell Alrich Schumann tilstår. Dette bekrefter hans forklaring, sa Dommersnes før han gav flere eksempler på opplysninger Ingebrigtsen har komme med som siden har blitt bekreftet.

I tillegg til Toska og Dan Pettersen, har Ingebrigtsen navgitt: Metkel Betew, Halimi, Johnny og Thomas Thendrup, Havnå, Schumann, Lars-Erik Andersen, William Ellingsen som senere ble drept på en torpedofest, samt to andre venner av Toska som skulle kjøre ransbilene - en som kalles «Psyko» og en tidligere siktet i saken.

Samtlige skal han blant annet ha møtt i leiligheten til kameraten Dan Pettersen i tiden før ranet.


Hardkjør mot Betew

En annen person aktoratet fremhever som et viktig vitne er en tidligere venn av Metkel Betew, som nå er dømt for heleri i Nokas-saken.

Vedkommende har fortalt at Betew tilsto ranet overfor ham. Dette har selvsagt ikke gått upåaktet hen hos Betews forsvarere. Likevel mente statsadvokat Dommersnes at hans vitnemål må tillegges stor vekt.

- Betew er jo den han omtaler som sin andre sønn. Det er ingen grunn for NN (Betews venn, red. anm.) å gjøre en kuvending og legge skylden på ham, sa Dommersnes i sin prosedyre.

- Ikke uskyldig uten bevis

Når det gjelder de tekniske bevisene i saken så påpekte Dommersnes at det ikke nødvendigvis betyr at noen er uskyldig selv om politiet ikke sitter med DNA-profil av alle.

Han trakk fram tiltalte Alf Henrik Christensen, som det ikke er funnet tekniske bevis mot.

- Spørsmålet er om det i seg selv, mangelen på bevis, representerer et bevis i seg selv. Det er langt på vei tilfeldig at vi sitter med så mange DNA-profiler som vi gjør. Alt dette ustyret skulle jo ha brent opp, og det er bare mindre mengder av det totale ustyret som er gjenfunnet, sa Dommersnes, og fortsatte:

- Når det gjelder de som har tilstått, så er det ikke mange gjenstander man har funnet DNA på. Det var lite som skulle til før også hetta til Havnå hadde brent opp også, men det trengte ikke å bety at Havnå ikke hadde vært med på ranet, sa han.

Rad av tilfeldigheter
Men ikke nok med det. Tilfeldigheter var som en rød tråd i Dommersnes’ prosedyre onsdag. Både reelle tilfeldigheter, og tilfeldigheter som aktor betvilte.

Her ble Christensen, som selv nekter all befatning med ranet, nok en gang trukket fram.

Dommersnes tvilte på de mange tilfeldighetene som har oppstått ifølge to av de tiltalte i saken, Alf Henrik Christensen og Erling Havnå.

- Christenen og Havnå er tidligere bekjente, og så leier de begge bil på samme sted, med henting samme dag. De skal til samme sted, uten at de reiser dit regelmessig, og de møtes. De kjører så sammen begge to, uten noe opplagt overnattingssted. Så en kan si det var litt av en tilfeldighet, sa Dommersnes noe ironisk i stemmen.


- Traff begge Havnå?

Aktor trakk dessuten fram Erling Havnå, som i tilegg til Nokas-ranet er tiltalt for ranet av Norsk Brevsenter i Oslo. Han tvilte på at også han har vært offer for tilfeldighetens spill.

Dommersnes stilte spørsmål ved sannsynligheten av at Havnå i løpet av et halvt år kontaktes av to oppdragsgivere - en som gir oppdrag for Postens Brevsenter, og en for Nokas - og at disse skal ha operert helt uavhengig av hverandre

- Så av alle medhjelpere som kan velges i dette landet, så treffer begge Havnå uavhengig av hverandre. Men det stopper ikke der, for det er brukt samme våpen og ammunisjon, sa Dommersnes.

Han viste også til en annen tilfeldighet, nemlig at Ikmet Kodzadziku og Yusuf Hani, sistnevnte etterlyst for Nokas-ranet, var i Stavanger for å overlevere narkotika nøyaktig samme helg som Stavanger-ranet skulle utføres.

- Til tross for at de avslutter sin handel søndag, så overnatter de til mandag og kjører ut den veien det ville være naturlig for ranerne å kjøre ut, påpekte Dommersnes.

Nettavisen er tilstede når aktor fortsetter på sin prosedyre torsdag.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka