Gå til sidens hovedinnhold

Aktor vil frikjenne bigami-tiltalt

- Er du gift, spurte dommer Erik Leganger, da han skulle registrere den bigami-tiltalte kvinnens personalia da rettssaken startet tirsdag. Litt nølende svarte hun ja.

Aktor Anette Vangsnes ville da vite hvem hun var gift med.

- Med ingen, svarte den 36 år gamle firebarnsmoren, etter en lang tenkepause.

Hun forklarte at hun er separert og skal skilles i mai.

Flere forklaringer
Kvinnen, som opprinnelig er fra Gambia, sto tiltalt for å ha inngått ekteskap mens hun ennå var gift med en annen mann. Til politiet har hun kommet med flere forskjellige forklaringer, og under forklaringen hennes i Bergen tingrett tirsdag kom hun med nok en ny vri.

Første gang hun ble avhørt av politiet i fjor sommer, fortalte hun at hun hadde glemt at hun var gift da hun giftet seg på nytt - mens den første mannen var på ferie.

Senere endret hun dette til at hun ble truet av sin voldelige samboer til å gifte seg med den første ektemannen, som var en god venn av samboeren hennes. Et halvt år senere giftet hun seg også med sin samboer, og ble dermed bigamist.

Forfalsket vigselsattest
Under rettssaken tirsdag tok hun ikke opp spørsmålet om vold og trusler, og svarte ikke direkte på spørsmålet om hvorfor hun giftet seg med begge mennene.

I stedet fortalte hun at det første bryllupet hadde foregått i en frikirke i Oslo, men presten hadde ikke levert vigselsattesten til folkeregisteret. Hun hadde forsøkt å finne ut av hvordan hun kunne gjøre det selv, men lyktes ikke.

Men samtidig som hun fortalte om hvordan det første ekteskapet ble inngått, kom det fram at vielsen var av det aparte slaget.

- Jeg har aldri vært i selve kirken vi ble viet av. Bryllupet foregikk i en leilighet med bare meg, brudgommen og presten til stede. Vi spurte om vi måtte ha forlovere, men presten sa det var ikke nødvendig. Han førte to navn på attesten som skulle være forlovere, og erklærte oss som ektefolk, forklarte hun.

Ombestemte seg
Det fikk både dommeren, aktor og forsvarer Olaf Kr. Saggau Holm til å heve øyenbrynene. De nye opplysningene kunne tyde på at det første ekteskapet ikke var gyldig, og en diskusjon om lovanvendelse startet.

Det endte med at aktor ba om at kvinnen måtte frifinnes, ettersom hun ikke var lovlig gift, da hun giftet seg for andre gang. Dommerne vil tenke på saken til onsdag og avsi dom da. Mest sannsynlig vil de ta aktors begjæring til følge, og frifinne 36-åringen.

- Min klient er veldig glad for denne avgjørelsen. Samtidig må jeg si at det var svært ryddig gjort av aktor å kreve at min klient skulle frifinnes. Det var det eneste rette, sier advokat Holm til iBergen.no.

Siden hun kom til Norge, har hun vært gift tre ganger. Fire, hvis man også regner det ugyldige ekteskapet. De to mennene hun var tiltalt for å ha vært gift med samtidig, sitter begge fengslet i Bergen fengsel. Den ene soner en narkodom, den andre en dom for mishandling av kvinnen.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken