Gå til sidens hovedinnhold

Akutt strømkrise i Kina

Kina opplever akutt strømkrise, noe som får store konsekvenser for tusenvis av fabrikker som ofte må stenge i dagevis.

Hele 24 av Kinas provinser, blant dem Guangdong som regnes som motoren i Kinas industrielle eventyr, opplever nå regelmessige strømbrudd, skriver tidsskriftet BusinessWeek.

Både en og to dager i uka stanser produksjonen opp som følge av mørkleggingen, og problemet øker om sommeren.

Kina kommer på det meste til å oppleve et strømunderskudd på mellom 30 og 35 millioner kilowattimer denne sommeren, opplyser Liang Weilie ved Kinas elektrisitetsråd, en sammenslutning av kraftkrevende industribedrifter, til BusinessWeek.

– Årets underskudd blir mye alvorligere enn fjorårets, sier Liang.

Veksten får skylda
Kinas økonomiske vekst, som i fjor var på 9,8 prosent, får skylda for strømkrisen landet nå har havnet i.

Voldsomme investeringer har de siste årene funnet veien inn i kraftkrevende virksomheter innen stål, aluminium, sement og kjemikalier, som alene står for en tredel av elektrisitetsforbruket i Kina.

Energisparing er et fremmedord, og kinesiske industriforetak anslås å bruke over 30 prosent mer energi enn sammenlignbare virksomheter i Vesten.

Mange fabrikker har nå sett seg nødt til å investere i enorme disesel-aggregater for å produsere sin egen strøm, selv om denne blir kostbar og bidrar til å svekke konkurranseevnen.

Flytter til byene
Den kraftige økonomiske veksten har også fått millioner av kinesere fra landsbygda til å søke lykken i byene, der energiforbruket er mye høyere.

40 prosent av Kinas befolkning lever nå i byer, og dette er dobbelt så mange som for 25 år siden.

Infrastrukturen er også et problem, og landets jernbanenett er ikke utbygd for å kunne forsyne kullkraftverkene med det kullet de forbrenner. To tredeler av Kinas strømproduksjon kommer fra kullkraft.

Tatt på senga
Et gammelt strømnett er heller ikke i stand til å transportere det som trengs, og strømoverskuddet i en provins når derfor ikke nødvendigvis de mørklagde områdene i naboprovinsen.

– Veksten har tatt kraftindustrien på senga. I sommer kommer sannhetens time, sier Scott C. Roberts som er konsulent for Cambridge Energy Research Associates i Beijing til Business Week.

Verken kullkraftverkene, som står for om lag to tredeler av strømproduksjonen i Kina, eller strømnettet, er i en slik stand at de kan forsyne kineserne med det de trenger,

Politisk tautrekking og krangling får deler av skylda for at Kina ikke har sørget for tilstrekkelig kraftutbygging, og mange utbyggingsprosjekter ligger flere år bak skjema.

Myndighetene forsøker nå å svare på strømkrisen ved å skru opp prisene, og forsøker samtidig å oppmuntre og presse industrien til å modernisere, effektivisere og flytte deler av sin produksjon fra dagtid til kveld og helger.

Sparetiltak
I begynnelsen av juni innledet myndighetene også en landsomfattende sparekampanje, der et av forslagene var myntet på forretningsmenn som ble oppfordret til å legge igjen dressen hjemme. Mindre klær om sommeren betyr mindre bruk av strømkrevende luftavkjøling, lød argumentet.

Bruk av sparepærer og, heving av termostaten på sommerstid var blant andre forslag myndighetene håper skal bidra til å få Kinas strømforbruk ned.

Ekspertene spår kraftmangel i flere år framover, men tror samtidig at Kina vil få mer enn nok elektrisitet når dagens storstilte kraftutbygging begynner å gi resultater.

Anleggene som nå er under bygging vil om får produsere hele 130 gigawatt, og dermed representere en økning i strømproduksjonen på over 30 prosent.

(©NTB)

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat