Gå til sidens hovedinnhold

Al-Qaida: - Boikott Norge

Al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri oppfordrer i et nytt videoopptak til boikott av Norge.

Al-Zawahri sier i opptaket at land som har publisert karikaturtegnignene av Muhammed, deriblant Danmark, Norge, Frankrike og Tyskland, bør boikottes.

- Det er vår plikt å delta i økonomisk masseboikott av Danmark, Norge, Frankrike, Tyskland og alle land som deltar i dette korsfarerangrepet mot islam, sier al-Qaida-lederen i opptaket, som ble sendt på al-Jazeera lørdag kveld.

- Korsfarere
Han kalte karikaturtegningene av Muhammed for en amerikansk-ledet korsfarerkampanje, som ligner på religionskrig.

- Et eksempel på hatet fra korsfarerne ledet av Amerika er de gjentatte krenkelsene av profeten Muhammed, måtte fred være med ham, sier al-Zawahri.

- De gjorde det med vilje, og de fortsetter å gjøre det uten å be om unnskyldning, selv om ingen tør å skade jøder eller utfordre jødiske påstander om holocaust, eller engang å fornærme homofile, sier han videre.

I opptaket satt Zawahri kledd i turban foran et vindu med gardinene trukket for. Ifølge al-Jazeera fikk de overgitt båndet av «en person», men vil ikke kommentere ytterligere overfor nyhetsbyrået AP. Opptaket ble tidligere lørdag vist på en nettside som brukes av islamitter.

Ber om angrep mot Vesten
Stemmen på båndet ber videre muslimer om å angripe Vesten, og bruker angrepene mot New York, Madrid og London som eksempler.

- Muslimer må påføre tap på korsfareren Vesten, spesielt mot deres økonomiske infrastruktur med angrep som vil la dem blø i flere år, sier stemmen. Det er ikke hundre prosent bekreftet at det er al-Zawahri som snakker på båndet.

Al-Zawahri har publisert flere lyd- og videoopptak de siste årene. Det forrige ble publisert 31. januar, og han truet da med nye angrep mot USA.

Bush-møte
Opptaket lørdag kom samme dag som USAs president George W. Bush avsluttet et besøk i Pakistan, der al-Zawahri og Osama bin Laden trolig gjemmer seg i grensetraktene mot Afghanistan. Bush og Pakistans president Pervez Musharraf diskuterte blant annet karikaturtegnignene.

Ifølge Musharraf delte Bush hans bekymring omkring tegningene.

- Jeg tok opp det ømfintelige temaet om blasfemien mot vår profet. Jeg må si at presidenten viste sin bekymring, og jeg er utrolig takknemlig for at han viser at han bryr seg om følelsene til den muslimske verden, sa Musharraf til CNN etter møtet mellom ham og Bush.

Snakket til Hamas
Videre i opptaket ba al-Zawahri den nye Hamas-styrte regjeringen i Palestina om ikke å godkjenne fredsavtaler med Israel som tidligere palestinske regjeringer har inngått.

- Å få makt er ikke et mål i seg selv, og ingen palestinere har rett til å gi bort et gram jord. De sekulære i de palestinske styresmaktene har solgt Palestina for brødsmuler. Å gi dem legitimitet er mot islam, sa al-Zawahri.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken