Gå til sidens hovedinnhold

Al-Qaida er like kampklare som før 11/9

En ny etterretningsrapport fastslår at terrornettverket al-Qaida har gjenvunnet samme operasjonsdyktighet som det de hadde før 11/9-angrepene.

Den amerikanske administrasjonen har konkludert med at al-Qaida har gjenoppbygget sitt operative nettverk til et nivå som tilsvarer gruppens operasjonsdyktighet sommeren 2001, melder nyhetsbyrået AP.

Dette betyr at Osama bin Ladens terrornettverk står like sterkt i dag som det den gjorde i forkant av terrorangrepene i USA 11. september 2001. Dette til tross for en omfattende jakt på hovedmennene bak nettverket med hensikt å knuse al-Qaida.

- Al-Qaida er betydelig mer operasjonsdyktige nå enn for ett år tilbake, og de befinner seg på et nivå som de ikke har gjort siden 2001, sier en etterretningskilde til nyhetsbyrået.

- De viser en økende evne til å planlegge angrep i Europa og USA, forteller kilden.

Hull i etterretningstjenesten
Videre forteller kilden at rapporten inneholder informasjon som tilsier at al-Qaida har etablert et treningsprogram som er like omfattende som det de hadde før 2001, og at målet er å bruke europeiske aktører i angrepene.

I tillegg kommer det frem i rapporten at det finnes mange hull i den amerikanske etterretningstjenesten, noe som gjør landet svært sårbart for eventuelle fremtidige terrorangrep.

Økt aktivitet
Sjefen for CIAs analytiske etterretningsavdeling, John Kringen, går langt i å underbygge opplysningene som kommer frem i den ferske rapporten.

- Det virker som at de (al-Qaida red.anm.) har funnet et trygt tilholdssted i de uregjerte områdene i Pakistan. Vi ser at det er mer trening. Vi ser mer penger. Vi ser mer kommunikasjon, og vi ser at aktivitetsnivået stiger, sa Kringen til journalister onsdag.

Nytt opptak
Samtidig ble det kjent sent onsdag kveld at nestlederen i al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, har offentliggjort et nytt videoopptak på Internett. Al-Zawahiri oppfordrer islamistene i Pakistan til å starte en hellig krig mot den pakistanske regjeringen som hevn for angrepet på Den røde moské. Opptaket varer i fire minutter og 24 sekunder. Autentisiteten til opptaket er ennå uklar, men mye tyder på at det er ekte.

Les også: Magefølelse for terror

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis