Gå til sidens hovedinnhold

- Al-Qaida i Sverige

Et titalls tidligere al-Qaida-krigere skal ha søkt asyl i Sverige. Også Norge har vært berørt.

Asylsøkerne i Sverige skal være både «vanlige medlemmer» og folk som har vært ansvarlige for terrortreningsleire i Afghanistan.

- Säkerhetspolisen har kunnet bekrefte at disse personene er fra al-Qaida, sier en statsansatt kilde til den svenske avisen Expressen.

Etter Talibanregimets fall i 2001 flyktet tusenvis av al-Qaidakrigere til grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan, og til andre land.

Norge
- Vi har hatt tilfeller av asylsøknader i Norge hvor PST har vært inne i sakene og vurdert og gitt råd til norske utlendingsmyndigheter, sier informasjonsrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Martin Bernsen, til TV 2 Nettavisen.

- Jeg har ingen kommentar til hvilket omfang dette gjelder, verken i forhold til antall personer eller hvilke land de kommer fra.

Bernsen vil heller ikke si nøyaktig hva slags forhold PST har gitt råd om.

- Vi gir råd innenfor det som faller under PSTs ansvarsområde, blant annet i forhold til kontraterrorarbeid.

- Har tidligere al-Qaidaaktivister fra Afghanistan søkt asyl i Norge?
- Det kan jeg ikke kommentere, men vi har eksempler på folk som har hatt tilknytning til Al-Qaida som har vært i Norge, sier Bernsen.

Som eksempel trekker han frem algerieren Raba Idugi. Idugi ble i 2004 utvist til sitt hjemland etter å ha sittet fengslet i Norge, mistenkt for passforfalskning i forbindelse med planlegging av terror.

I slutten av november i år ble en algerier som oppholdt seg i Oslo sommeren 2004 arrestert i Italia og siktet for planlegging av internasjonal terrorisme.

Titalls personer
Expressen melder mandag at et titalls al-Qaidamedlemmer skal ha søkt asyl i Sverige i løpet av de siste ti månedene.

- De fleste er opprinnelig fra land i Nord-Afrika, men de befant seg i Afghanistan og sloss for al-Qaida. En del av dem har vært ansvarlige for ulike treningsleire under Talibanregimet, sier en kilde til Expressen.

Asylsøknadene er nå til behandling i det svenske migrationsverket, ifølge avisens opplysninger.

Ikke overrasket
Den svenske terroreksperten Magnus Norell sier til Expressen at han ikke er overrasket over opplysningene.

- Mange av disse personene forsvant fra Afghanistan etter krigen, og flere av dem kunne ikke vende tilbake til sine hjemland, for eksempel i Nord-Afrika, sier Norell til Expressen.

Han forteller at en del medlemmer flyktet til andre land og til Europa for å «fortsette krigen» etter krigen i Afghanistan.

Ifølge Expressens kilde er det Säpo, det svenske sikkerhetspolitiet, som hjalp de svenske innvandringsmyndighetene avsløre al-Qaidamedlemmene. Ingen i Säpo kunne kommentere saken overfor Expressen søndag.

Reklame

Nå: Enormt salg på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken