Terrornettverket al-Qaida har tatt på seg skylden for bombeangrepet mot den danske ambassaden i Islamabad mandag. Angrepet skal ha vært en hevn for Muhammed-tegningene, utført fordi Danmark ikke har sagt unnskyld for offentliggjøringen av de omstridte Muhammed-karikaturene i danske aviser.

Ambassader og personell
Og flere angrep kommer, sier al-Qaidas leder i Afghanistan, Mustafa Abu al-Yazid.

Målene for de neste angrepene skal være ambassader og diplomatisk personell fra land som også har trykket tegningene, sier han i en skriftlig uttalelse som er offentliggjort på et nettsted som brukes av gruppen, ifølge IntelCenter. Det skriver bloomberg.com.

Høyt trusselnivå
- Vi driver og undersøker saken nå. Vi har blitt kjent med saken nå på morgenen i dag, og har foreløpig ikke noen kommentar til saken, sier kommunikasjonsrådgiver Tor-Henrik Andersen i UD til Nettavisen.

UD regner allerede trusselnivået og risikoen lokalt i Pakistan som høy etter angrepet på den danske ambassaden. Andersen sier det er et komplisert og sammensatt bilde, og vil derfor ikke gå inn på den konkrete trusselen. Han vil heller ikke gå nærmere inn på hva som eventuelt gjøres i forhold til andre ambassader og personell i utsatte områder.

- Vi har en løpende vurdering av trusselnivået og ulike sikkerhetstiltak fra land til land og område til område.

Naken karikatur
Adresseavisen trykket tirsdag en karikatur av en naken muslim med en bombe i turbanen. Tegningen førte til kraftige reaksjoner flere steder.

Agderposten trykket en av de danske karikaturene til en kommentar i februar, etter at flere danske aviser trykket karikaturene som følge av at politiet hadde avslørt det de mente var et drapskomplott mot karikaturtegner Kurt Westergaard. Flere andre norske medier trykket tegningene første gang de ble kjent i 2005.

Den amerikanske terroreksperten Evan F. Kohlman sier til det danske nyhetsbyrået Ritzau at det er gode grunner til å tro at uttalelsene er ekte.

Tar uttalelsene alvorlig
- Det er sannsynlig at uttalelsen er troverdig og det er sannsynlig at Mustafa Abu Al-Yazid sto bak attentatet mot den danske ambassaden. Al-Fajrs mediesenter har tidligere formidlet uttalelser fra al-Yazid, og de har vist seg å være riktige, sier Kohlman.

Den norske ambassaden i Pakistan holder på å flytte etter angrepet mot den danske ambassaden mandag, og ambassadør Aud Marit Wiig har ikke hørt om al-Yazids uttalelser da aftenposten.no tar kontakt.

- Dette må vi finne ut mer om. Det er selvsagt noe vi må ta alvorlig, sier ambassadøren til avisen.

Mujahedeen
Angrepet mot den danske ambassaden skal ha blitt utført av en martyr fra den pakistanske mujahedeenen, og al-Yazid takket gruppen for angrepet.

Ifølge IntelCenter er Norge, USA og EU-medlemsland mål for angrep.

IntelCenter forsyner USA, Storbritannia, Australia og Canada med etterretningsinformasjon om terrorisme og terrornettverk.