Gå til sidens hovedinnhold

Al-Qaida truer norske oljeselskaper

Al-Qaidas nestleder oppfordrer «hellige krigere» til å angripe oljeinstallasjoner i muslimske land. Både Statoil, Hydro og DNO kan dermed være terrormål.

I et nytt videoopptak utpeker Ayman al-Zawahri oljeanlegg som al-Qaidas neste terrormål.

- Jeg oppfordrer alle mujahedinere om å konsentrere sine angrep mot oljen som er stjålet fra muslimene. Inntektene av oljen går hovedsakelig til islams fiender, mens resten går til tyvene som leder landene våre, sier al-Zawahri på videoklippet.

- Bin-Laden i live
Ayman al-Zawahri regnes for å være terrororganisasjonens al-Qaidas nestleder. På videopptaket hevder han at Osama bin Laden fortsatt er i live og leder den hellige krigen - «jihad» - mot Vesten.

Det udaterte videointervjuet dukket nylig opp på et nettsted for militante muslimer.

I videoopptaket oppfordrer Zawahiri sine tilhengere til å jobbe sammen for å oppnå seier i Irak. Han sier den kommende al-Qaida-seieren i Irak «vil ha stor betydning for den islamske nasjonens framtid», ifølge AP.

I opptaket sier han blant annet at de amerikansk-ledete styrkene stadig angripes i Afghanistan og at de ville ha måttet forlate landet for lenge siden om det ikke hadde vært for støtten fra den pakistanske hæren.

«Og hva Irak angår; hva har de oppnådd der, utenom tap og tilbakeslag - en regjering de fikk i stand gjennom farselignende valg,» uttaler han.

Når det gjelder Irak, referer Zawahiri også til Nord-Irak som «den uavhengige staten i nord som er infiltrert av jødisk etterretning».

Norske oljeselskaper
Alle de tre norske oljeselskapene har virksomheter og installasjoner i muslimske land:

Statoil er tilstede i Libya, Iran, Qatar, Saudiarabia, De forente arabiske emirater og Algerie, mens Hydro har virksomheter i båre Libya og Iran. Det norske oljeselskap (DNO) inngikk nylig en kontroversiell kontrakt om leteboring i Nord-Irak.


Tatt opp i september?
Opptaket ble trolig gjort i september eller senere, ettersom Zawahiri blant annet henviser til Hosni Mubaraks
gjenvalg i Egypt samme måned. Det blir også nevnt at videoen ble laget for å markere årsdagen for terrorangrepene mot New York 11. september 2001.

Les flere nyheter fra NA24.no her.

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford

Kommentarer til denne saken