Gå til sidens hovedinnhold

- Al-Qaidas leder i Irak er tatt

Mannen som leder terrornettverket i Irak er trolig tatt.

Irakiske og amerikanske styrker skal ha pågrepet mannen som leder al-Qaida i Irak, melder Reuters.

Irakiske sikkerhetskilder hevder at egypteren Abu Ayyub al-Masri, som også kaller seg Abu Hamza al-Muhajer, ble tatt i byen Mosul nord i landet. Soldater skal ha omringet et hus etter å ha mottatt et tips. Der fant de en mann sovende på en tynn madrass, som identifiserte seg som al-Masri.

En talsmann for det irakiske forsvarsdepartementet sier amerikanske styrker sjekker identiteten til mannen som er arrestert. Selv er irakiske myndigheter 100 prosent sikre på at de har rett mann, sier guvernør Duraid Kashmoula til CNN.

En høytstående føderal tjenestemann sier til kanalen at amerikanerne er skeptiske til nyheten om pågripelsen.

Store bombeangrep
Om det viser seg at det er al-Masri som er tatt, vil dette være en betydelig tilbakeslag for terrornettverket. Amerikanerne advarer likevel om at gruppen fortsatt vil være i stand til å gjennomføre større angrep.

Den irakiske grenen av al-Qaida har fått skylda for de fleste større bombeangrep i landet, inkludert angrepet mot det hellige sjialandemerket i Samarra i februar 2006. I løpet av det siste året mener amerikanske generaler at gruppen i stor grad er tvunget ut av Iraks hovedstad Bagdad.

Bombeekspert
Al-Masri er ifølge opplysninger fra den amerikanske hæren en bombeekspert som har fått opptrening i Afghanistan. Han skal ha fungert som Osama bin Ladens stedfortreder i Irak etter at Abu Musab al-Zarqawi ble drept av amerikanske styrker i juni 2006.

Han skal ha hatt ansvaret for å legge til rette for å få utenlandske forkjempere fra Syria inn til Bagdad.

USA antar al-Masri først kom til Afghanistan i 1999 for å bli trent, og for å gi opplæring i den islamske lære for andre soldater. Han ble bombeekspert ved å spesialisere seg på å bygge veibomber - kunnskaper han har gjort nytte av både i Fallujah og i Bagdad.

Al-Masri skal ha jobbet under al-Zarqawi i Fallujah. Senere ble han emiren av Sør-Irak for al-Qaida.

Reklame

På tilbud: Den norske skogsmaskinen barna elsker