CHILE-SPANIA 1-2 (slutt)
Her kan du se hvordan utviklingen i kampen var fra minutt til minutt.
SVEITS-HONDURAS 0-0 (slutt)
Her kan du hvordan utviklingen i kampen var fra minutt til minutt.

For en kamp av Chile.

Likevel var søramerikanerne til slutt avhengige av Honduras for å avansere. Honduranerne måtte nemlig ikke tape med to mål mot Sveits. Det gjorde de heller ikke. Til tross for en uhyre sjanserik kamp mellom de to så endte den kampen 0-0.

Dermed gikk Spania videre som gruppevinnere, og slapp Brasil i 8. delsfinalen, mens Chile, tross tap, gikk videre som toer fra gruppe H i fotball-VM.

Det betyr at Spania møter Portugal i sin 8. delsfinale, mens Chile skal ut mot Brasil.

Europa aldri dårligere
Europeisk fotball har likevel ingen grunn til å være stolte. Det er bare seks europeiske lag klare for 8. delsfinalen. Det er historisk dårlig. I og med at de seks lagene også møter hverandre i 8. delsfinalene, vil det bare være tre europeiske lag igjen i kvartfinalene. Det vil også være historisk dårlig.

I stedet har Sør-Amerika herjet i Sør-Afrika. Chiles tap mot Spania var faktisk det første søramerikanske tapet i hele turneringen, og det kom altså i den siste av de 48 gruppespillkampene. Alle de fem søramerikanske lagene er klare for 8. delsfinalene, og de får altså følge av seks fra Europa, to fra Asia, ett lag fra Afrika og to fra mellom- og Nord-Amerika.

Her kan du se alle 8. delsfinalene, og når de spilles.

Imponerte stort
Fredag kveld gikk chilenerne ut helt uten respekt for Spania, og de spilte lenge helt jevnt med europamesterne. I en vågal formasjon spilte de til og med ut Spania i kortere perioder før hvilen. De skapte brukbare sjanser. De skremte rett og slett Spania.

Men som én person skrev på Twitter – Chile er litt som Manchester Uniteds Paul Scholes – briljante offensive, men de kan ikke takle.

I løpet av 21 minutter hadde de pådratt seg tre gule kort.

Så gikk alt galt.

Svak klarering
Først var det galskap fra Chile-keeper Claudio Bravo. Han klarerte på 25 meter, men rett til David Villa, og Barcelonas nye spiss satte ballen kontrollert i det åpne buret fra om lag 35 meters hold.

Det var hans 10. mål i et større mesterskap for Spania. Det er rekord.

Det var hans 41. A-landslagsmål. Det er bare tre bak Rauls rekord.

Scoring og utvisning
Etter 37 minutter ble kampen så avgjort, og det var genialitet fra Barcelonas Andres Iniesta som avgjorde. Han startet angrepet, fikk ballen tilbake fra Villa og satte den med bredsiden kontrollert ned i hjørnet. Det var mesterskapets 100. mål, men det har likevel aldri blitt scoret færre mål i et gruppespill med 32 lag enn det vi nå har vært vitne til (101 etter Chiles redusering).

Samtidig med Iniestas mål forsvant Chiles Marco Estrada ut med rødt kort. Han hadde gult, løp så inn i beina til Fernando Torres, og fikk rødt av den meksikanske dommeren, Mark Rodriguez, også kalt Dracula, men prest i sitt daglige yrke.

Dermed så oppgaven umulig ut.

Chile byttet imidlertid to spillere i pausen, og den ene innbytteren, Rodrigo Millar, reduserte ett minutt etter at han kom innpå.

Nærmere kom ikke Chile, men det gjorde ikke noe. De holdt unna, og mot slutten trillet begge lag ball mens de ventet på sluttsignalet.

Nå venter «lokalderby» mot Brasil for Chile, mens Spania skal ut i sitt eget lokalderby, mot Portugal, i sin 8. delsfinale.

PS. Spania kom seg faktisk gjennom gruppespillet uten et eneste gult kort.