- Det var jo en nydelig valp. Jeg tok kontakt med kvinnen via nettet og hun sa jeg kunne få overta valpen.

Se saken i nordlys.no

Det var nesten for godt til å være sant. Og det var akkurat det det var. Alicja Stefanczyk er blitt lurt. Kraftig lurt. Hun har vært på jakt etter en hundevalp til sønnen Oskar. For noen dager fant hun en utrolig søt en på en facebookgruppen Til salgs, leie eller gis bort i Tromsø. En liten chicuahua, med adresse i Finland, skulle gis bort helt gratis av en kvinne på grunn av at sønnen hennes var allergisk.

- Vi passet en hund for en tid siden for en venninne som var i Polen. Oskar elsket den, sier Alicja Stefanczyk som er bosatt i Tromsø.

Om en måned har sønnen Oskar bursdag. Og Alicja ville gi han verdens beste bursdagsgave. Hun kontaktet kvinnen via nettet. Og fikk beskjed om at hun kunne få hunden. Ikke lenge etterpå fikk hun epost fra den finske kvinnen, med beskjed om at hun måtte overføre 1800 kroner til flybillett til hunden.

Betalte for transport og forsikring

- Jeg overførte pengene. Kort tid etterpå fikk jeg beskjed om at jeg måtte legge ut for flyforsikring for hunden. Pengene skulle jeg få tilbake senere, sier Stefanczyk.

Hun betalte, i godt tro om at hunden snart skulle være på vei til Tromsø.

- Til sammen har jeg betalt flere tusen kroner for Riko.

Nå har hun innsett at hunden ikke kommer. Og at valpen Riko neppe eksisterer.

- Jeg synes det er veldig trist. Ikke minst at jeg lot meg lure, sier Stefanczyk til Nordlys.

Flere som har blitt lurt

Nå vil hun advare andre. Lørdag la hun ut en melding på den samme gruppen med spørsmål om det var flere som venter på valpen Riko. Det har det vært. Blant annet i Danmark, der en kvinne har hatt nesten identisk erfaring som Allicja. For noen år sidenf fortalte TV2 om Jeanette som betalte 16.000 kroner til svindlere i Kamerun som hadde lovd henne en hundevalp.

LES OGSÅ: Hundesvindel på nett

- Jeg synes det vi har opplevd er utrolig trist. Jeg var så godtroende. Nå innser jeg at dette bare var rein svindel og at jeg har betalt til hundesvindlere i Kamerun. Jeg kommer til å ta denne saken til politiet mandag morgen, sier hun.

Selgere med uærlige hensikter

På Økokrims egne nettsider skriver de at omsetningen av dyr over Internett har eksplodert de siste årene:

Det finnes mange nettsteder i Norge som har egne annonsesider for kjæledyr, og det er svært vanlig at folk starter kjøp av hund, katt, hest eller fugl via slike annonser.

Dette markedet har selgere med uærlige hensikter visst å utnytte. I verdensmålestokk regner man med at halvparten av alle annonser der dyr averteres til salgs omhandler enten smuglede dyr, stjålne dyr eller direkte svindel. Ofte er det lett å se om en annonse er svindel, men noen annonser er så godt laget at det like gjerne kan være snakk om kamuflerte smuglerannonser, skriver Økokrim.