Gå til sidens hovedinnhold

- Alle er sinna på denne ynkelige amerikaneren

Aung San Suu Kyi-tilhengere raser mot amerikaneren som kan ha sørget for forlenget hussarest.

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi (63) ble pågrepet av militærjuntaen torsdag morgen og plassert i det beryktede Insein-fengselet utenfor Rangoon. Juntaen hevder hun brøt betingelsene for husarrest da hun inviterte en amerikaner til å overnatte i huset i Rangoon i begynnelsen av mai.

Amerikaneren John William Yettaw (53) svømte over en innsjø til huset til Aung San Suu Kyi 3. mai, og fikk overnatte to netter fordi han hadde kramper i beina og ikke orket å svømme tilbake.

Suu Kyi har sittet i husarrest i 13 av de siste 19 årene. Hun får ikke lov til å ta imot besøk uten tillatelse fra juntaen, er uten telefonforbindelse og utenlandske diplomater blir stadig nektet å treffe fredsprisvinneren.

Ynkelig amerikaner
Men en av Suu Kyis tre advokater, Kyi Win, sier hun ikke brøt noen av betingelsene for husarresten fordi amerikaneren var en ubuden gjest. Kyi Win beskriver amerikaneren som en gal mann.

- Alle er svært sinna på denne ynkelige amerikaneren. Han er årsaken til dette problemet. Han er en idiot, sier Kyi Win til nyhetsbyrået AP.

- Hun hadde tenkt å varsle sikkerhetsvaktene. Men han tryglet og sa han ville forsvinne snart. Hun følte litt medlidenhet for stakkaren, sier Kyi Win.

Yettaw fikk tildelt et lite soverom nede i første etasje, mens Suu Kyi sov på soverommet i annen etasje.

Motivet for besøket er ukjent, men Yettaw skal ha fortalt Suu Kyi at han var en mormoner og han ba store deler av tiden han befant seg i huset.

Pågrepet da han svømte tilbake
Yettaw ble pågrepet av burmesiske regjeringssoldater på svømmeturen tilbake. Det er ukjent hva som vil skje videre med amerikaneren.

Ifølge noen estimater er husarresten til Suu Kyi ferdigsonet 27. mai. Men den siste hendelsen kan føre til at hun får forlenget husarresten. Rettssaken starter mandag og det er uklart om Suu Kyi blir holdt i fengselet gjennom hele prosessen.

Mye tyder på at dette er et rent maktspill fra juntaens side som ønsker å holde Suu Kyi bak lås og slå under valget i 2010.

Spill for galleriet
Suu Kyi ble satt i husarrest etter at hun og partiet National League for Democracy vant valget i 1990. Militærjuntaen har avvist seieren og sitter fortsatt ved makten i Myanmar – tidligere kalt Burma. Neste års valg blir ansett som et spill for galleriet hvor juntaen håper å få nok stemmer, slik at de med en viss legitimitet kan bli sittende ved makten.

Suu Kyi har den sisten tiden vært syk, men skal være på bedringens vei etter at hun ble behandlet for lavt blodtrykk og dehydrering i forrige uke.

Hun fikk tildelt Nobels fredspris i 1991 og er den eneste nålevende fredsprisvinneren som ikke fikk møte opp personlig under prisutdelingen i Oslo rådhus.

Kilder: Associated Press, BBC, New York Times.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken