Gå til sidens hovedinnhold

- Alle her vil dø med oss

Piratene sier de vil kjempe imot til siste slutt.

Torsdag ble det ukrainske lasteskipet «Faina» som seiler under belizisk flagg, kapret utenfor kysten av Somalia. Søndag var tre krigsskip, to fra EU-land og ett fra USA, på vei til «Faina».

Les også: Krigsskip jakter på kaprere

Piratene krevde i utgangspunktet 35 millioner dollar i løsepenger tilsvarende 200 millioner norske kroner, men kravet skal nå være redusert til 20 millioner dollar.

Somaliske myndigheter har oppfordret den amerikanske marinen til å sende inn styrker. En av piratene sier til BBC at de kan se et amerikansk marinefartøy og flere luftfartøy ved skipet, men at de ikke lar seg skremme.

- De kan ikke fange oss som geiter. Vi vil kjempe imot, og alle her vil dø med oss, sier han til BBC.

Han sa han ringte fra satelittelefon om bord på det ukrainske skipet, og for å bevise dette, ga han telefonen til en person som sa han var kapteinen på skipet. Kapteinen bekreftet at en russer hadde dødd av for høyt blodtrykk. Tilstanden til de andre om bord skal være fin.

Ifølge forsvarsdepartementet i landet hadde skipet 33 russiskproduserte T-72 stridsvogner, stridsvognammunisjon, granatkastere og andre lettere våpen om bord. Somaliske myndigheter frykter nå at våpnene skal havne i hendene på islamister.

- En militæraksjon må finne sted. Hvis islamistene får tak i våpnene, vil dette ramme hele Somalia, sier fiskeriminister Ahmed Said Aw-nur.

Det amerikanske marinefartøyet «USS Howard» fikk ifølge BBC kom søndag frem til området hvor det kaprede skipet ligger. Amerikanernes femte flåte patruljer området, men den amerikanske hæren vil ikke si noe om hvorvidt en aksjon vil finne sted.

- Vi er svært bekymret for lasten og sikkerheten til mannskapet. Vi håper våpnene ikke blir tatt i land, sier løytnant Nathan Christensen, talsmann for den femte flåte.

Skipet skal være ankret noe få mil fra kysten mellom Xarardheere og Hobyo (merket med blåmerker i kartet under), et område hvor flere skip har blitt kapret av pirater.

HTML EMBED
Reklame

Slik får du den beste renten på boliglånet

Kommentarer til denne saken