OSLO SENTRUM (Nettavisen): U21-EM er den perfekte arenaen for unge, lovende spillere å vise seg fram. Det som kan krype og gå av storklubber vil være på plass for å finsikte talenter.

Rudi Völler, Laurent Blanc, Davor Suker, Luis Figo, Fabio Cannavaro, Andrea Pirlo, Petr Cech og Juan Mata er noen spillere som tidligere har dominert turneringen.

Også under årets utgave av U21-EM vil det kry av kommende stjerner. Vi finner unge spillere som allerede har etablert seg i Spania, England, Nederland, Italia og Tyskland.

Kevin Strootman, Thiago Alcantara, Iker Muniain, Lewis Holtby, Ciro Immobile, Wilfried Zaha, Fabio Borini, Isco, David De Gea, og Stefan de Vrij er noen av stjernene som er på plass.

- Ser på Norge
Og sammen med disse finner vi også 23 spillere med norsk flagg på brystet. Hele elleve av de i Norges tropp spiller fortsatt sin fotball i hjemlandet, og vil nå ha en gylden mulighet.

Stefan Johansen (Strømsgodset), Magnus Wolff Eikrem (Molde), Yann-Erik de Lanlay (Viking), Abdisalam Ibrahim (lån, Strømsgodset), og Jo Inge Berget (Molde) er blant de hjemlige spillerne det nok vil være mange som ønsker i kikke nærmere på.

Valon Berisha, som i 2012 forlot den norske Tippeligaen til fordel for østerrikske Red Bull Salzburg, tror mange talentspeidere vil være på jakt etter «ukjente» norske juveler.

- Jeg tror alle som er der nede kommer til å se mest på Norge, siden de andre nasjonene har mange etablerte spillere, sier han til Nettavisen.

- Talentspeiderne er kanskje mer spente på hva Norge kommer med. Det er gøy for oss at vi blir lagt litt ekstra merke til, og gjør vi det bra, kan det bli et gjennombrudd for mange.

Berisha har aldri lagt skjul på at han har store ambisjoner som fotballspiller, og har tidligere sagt til Nettavisen at han håper neste steg på karrierestigen er den tyske Bundesligaen.

- Håper du å få vist deg fram i Israel?

- Ja, absolutt. Jeg mener dette er en stor mulighet for oss alle, sier østerrikeproffen.

- Blitt bedre
Valon Berisha startet karrieren i Viking, og ble tidlig sett på som en spennende, ung spiller. Også i forkant av U21-EM har midtbanespilleren fått en del positiv oppmerksomhet.

I fjor byttet han altså beite til Red Bull Salzburg og var med å ta seriesølv med klubben denne sesongen. Han scoret seks mål og leverte 13 målgivende pasninger i debutåret.

Nylig ble nordmannen også kåret til den beste offensive midtbanespilleren i ligaen. Han tror norske spillere kan lære mye av å flytte utenlands til en større liga.

- Jeg føler jeg har blitt bedre. Jeg har blitt bedre både offensivt, og defensivt. Jeg har bidratt mye mer offensivt, scoret mål og lagd assists. Jeg har også gjort mye annet bra.

- I Salzburgs historie har det aldri blitt scoret så mange mål og tatt så mange poeng på én sesong. Vi skulle helst også ha vunnet ligaen, men det får vi ta neste år, sier Berisha.

- Stor forskjell
20-åringen mener kvaliteten på den østerrikske ligaen overgår den norske Tippeligaen, og at forholdene spesielt er bedre for spillere som ønsker å bli gode teknisk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg føler nivået er høyere. Spesielt i den klubben jeg er i. Det er stor forskjell på Viking og Red Bull, det må jeg si. Du får nye utfordringer hver dag, og om du ikke er klar, får du ikke spille.

- Akkurat dette har jeg taklet på en veldig bra måte, og fått starte mange kamper. Det er jeg glad for, sier Berisha til Nettavisen.

- Hva slags utfordringer får du?

- Jeg spiller med talentfulle fotballspillere, og vi skal spille posessionfotball som underholder publikum. Det var jeg ikke vant med fra Norge, sier 20-åringen.

- Der var det fram og tilbake med lange baller, så for en midtbanespiller, som ønsket å utvikle seg, slik jeg ville, passet Østerrike veldig bra. Også med det mentale.

- Veldig viktig
Med seg på flyttelasset til Østerrike fikk Berisha med U21-kompisen Håvard Nielsen, som tidligere spilte i Vålerenga. Det å være to har gitt den unge duoen en ekstra trygghetsfølelse.

- Det er veldig, veldig viktig å ha Håvard der, spesielt med tanke på det sosiale. Vi bor sammen og det fungerer bra. Det er synd han har fått lite spilletid i det siste, sier Berisha.

- Men Håvard er en god fotballspiller og han er absolutt god nok for en plass på Salzburg, legger 20-åringen til.

Før Berisha ankommer U21-EM, venter imidlertid en tøff VM-kvalifiseringskamp mot Albania fredag kveld. Østerrikeproffen vil derfor ikke være tilgjengelig til den første EM-kampen mot Israel.

Men med Berisha opptatt, vil det nok bli muligheter for andre å imponere de frammøtte talentspeiderne og det øvrige publikum.

I midtbanerollene er folk som Strømsgodsets Stefan Johansen, Moldes Magnus Wolff Eikrem og Frankrike-proff Anders Konradsen blant de som kan komme til å få en startplass.

Åpningskampen i U21-EM mot vertsnasjonen Israel sparkes i gang klokken 18.00 på Netanya stadion. Oppgjøret kan du følge minutt for minutt i Nettavisens livesenter.