Gå til sidens hovedinnhold

«Alle» snakker om kronen

Finansfolk verden over snakker om kronen som trygg havn. Men konsekvensene av et krone-rally kan bli enorme.

Stadig flere valutaeksperter tror den norske kronen kan bli en trygg havn (Safe Haven). En trygg havn regnes som en sikker investering i urolige tider, noe som rimer dårlig med kronens historikk. Som oftest har kroneverdien falt i urolige tider.

Norges solide statsfinanser gjør imidlertid at synet på kronen som en perifer valuta med høy risiko er i ferd med å snu.

Sexy krone
- Norske statsobligasjoner og den norske kronen representerer nå en investering med lav risiko som gir vesentlig bedre avkastning enn sveitsiske og amerikanske obligasjoner, skriver kommentator Lena Komileva i artikkelen «Norwegian krone bringing sexy back» på TheStreet.com.

I et intervju med Bloomberg (se videointervjuet under) snakker sjefanalytiker John Hydeskov i Danske Bank varmt om kronen som trygg havn:

HTML EMBED

Storbanken HSBCs globale valutasjefsstrateg David Bloom har flere ganger overfor NA24 rangert kronen som verdens beste valuta. Les artiklene: Hyller kronen som verdens vakreste - Kronen er verdens mest undervurderte - Norskekrona - best i verden - Verden har glemt norske kroner.

Sterk krone gir tap av arbeidsplasser
Dersom markedet lar seg overtale av kroneanbefalingene og starter en storstilt hamstring av kroner vil kronen styrke seg til nye nivåer mot andre valutaer. Det er godt nytt for nordmenn på shoppingtur i utlandet som får mer for pengene, men svært dårlige nyheter for norske bedrifter i eksportindustrien som risikerer konkurs.

Kan være bra for Norge
Til tross for dette mener Kjell Senneset i Prognosesenteret at norsk økonomi kan ha godt av et skikkelig krone-rally.

- For norsk økonomi på lang sikt vil en kraftig kronestyrking i en kort periode kunne være en fordel, sier Senneset.

Han begrunner det med at den høye lønnsveksten i Norge i forhold til konkurrentland før eller siden må stoppe.

- Vi er i ferd med å fjerne oss helt fra hva som er gjengs kostnadsvekst - først og fremst lønnsvekst- hos våre konkurrentland. Fordi vi har lav ledighet og fordi vi er et av få land med sterk vekst i boligprisene får vi høyt privat konsum og investering i boliger. Det igjen bidrar til at innenlandsk etterspørsel sørger for en særnorsk høykonjunktur. Dermed spiraliserer vi oss inn i en ganske permanent kostnandsvekstsituasjon som før eller senere må gi en backlash, sier Senneset.

Bedre med hestekur nå - enn kræsj om ti år
Han mener en kraftig kronestyrking vil sørge for at Norge taper såpass mange arbeidsplasser i de konkurranseutsatte næringene at det vil dempe både lønnsvekst og boligprisgaloppen.

- Det er tross alt bedre med en kjapp hestekur nå i form av en kraftig styrking av krona, enn et langvarig sykdomsleie om ti år, sier han.

Liten sannsynlighet
Flere valutaeksperter NA24 har snakket med tror sannsynligheten for et kronerally er liten.

- Påstander om norske kroner som trygg havn dukker stadig opp. Til tross for dette har kronen holdt seg relativt stabil mot euro, særlig det siste året. Det liten grunn til å vente at analysene nå skal få en helt annen gjennomslagskraft, mener Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets.

Han peker på at markedet for norske kroner er lite og likviditeten lav.

- I tillegg har mange investorer fått erfare at kronekursen kan falle brått og mye hvis investorene vil ut av kroneposisjonene. Hvis investorene vil kjøpe kroner må de ofte ta på seg annen risiko enn valutarisiko også fordi statspapirmarkedet er så lite. Disse to siste forholdene tilsier at norske kroner ikke er å betrakte som en trygg havn, sier Aamdal.

Nordeas sjeføkonom Steinar Juel er delvis enig.

- Jeg tror fortsatt ikke kronen vil bli en virkelig fluktvaluta. Til det er den en for liten valuta. Men det at norske kroner ikke har svekket seg under nåværende finansuro, noe den har pleid å gjøre, er et tegn på at investorer opptrer annerledes enn før. Skulle den virkelig bli en fluktvaluta kan en bruke sveitserfrancen som en modell. Fra april til nå har sveitserfrancen styrket seg med 10-15 prosent mot euro, i en periode mer. Skulle noe lignende skje for euro mot kroner fremover, vil kunne se kurser på 6.60-7.10, sier Juel.

Kommentarer til denne saken