Gå til sidens hovedinnhold

- Altautbygginga har betydd lite

Til tross for massiv motstand og store prostester, ble Alta-Kautokeino-vassdraget bygget ut på 1980-tallet. Nå viser det seg at laksen trolig ikke har tatt særlig skade av dette.

Før utbygginga var Altaelva regnet som en av - om ikke DEN - aller beste lakseelven i verden. Lakseentusiaster fryktet at utbygginga ville ta knekken på den unike laksestammen.

Det har ikke skjedd.

Utbygginga av Alta-Kautokeino-vassdraget har, ifølge seniorforsker Tor Nesje ved Norsk Institutt for Naturforskning, hatt svært lite å si for laksefisket i elva.

I forhold til andre elver har smoltproduksjonen vært svært god i Altaelva. Derfor er fortsatt Alta en av verdens beste lakseelver.

- Vi ser at produksjonen ligger blant de aller beste i landet, og kanskje i verden. Vi har beregnet smoltproduksjonen til en halv million i fjor, og det er meget, meget bra, det. Utbyggingen av Alta-Kautokeino-vassdraget har bare i liten grad påvirket laksefisket i elva, sier Tor Nesje til NRK Finnmark.

Norsk institutt for naturforskning (NINA) konkluderer med at Altaelva fortsatt er ei god lakselev, 25 år etter bråket omkring utbyggingen av elva.

- Midtre og nedre del av elva er like god som den har vært, i alle fall i manns minne, sier Nesje videre.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken